中國玩家評《黑神話悟空》空氣牆:依賴實景掃描,缺乏地圖、關卡設計

321 回覆
366 Like 7 Dislike
當一個設計者要面對13個玩家。反智既設計可以有效減底玩家通關時間。實在成功
我覺得係好基本既野黎
就算唔係3a作品都必需做到既事
依賴實景掃描點解會係問題 有科技唔用咩
岩呀
基本野做唔足
所以啲打手淨係可以話畫面靚
要畫面我不如入戲院睇戲
相比之下,劍星好撚超班

搞咁多嘢原來係暗黃手足
即刻買隻嚟支持民主自由先
實景掃描完冇排好未問題
呢隻game低成本? 笑死
連登日常la,跟風吹奏個爐圍起左就優越感十足,唔用腦戇鳩鳩咁死拗爛拗
空氣牆真係死症,第一章開頭追隻兔定老鼠,見佢落河諗住跟埋行,點知係唔比落
agree
隻game 內容同景真係幾正,好有心機,但玩法普通甚至有少少悶, 覺得幾可惜, 不過好有改善空間
講關卡設計真係要講zelda botw,睇番youtube啲片講佢地點樣整個open world,點樣用山用地形去遮住一啲重要位置,引導啲人等佢地去到發現得到滿足感,呢啲遊戲設計既頂流係好值得學習
唔知點解 一講到黑悟空
就會話工作室細 / 賣得平
所以收貨
明明一隻game 好玩就好玩 唔好玩就唔好玩
唔會因為賣得平 所以遊戲性高咗/好
如果係咁嘅道理 $8蚊嗰堆game咪全部神作
呢隻支那黎講係合格, 但d 撚樣係咁吹奏呢隻game
最on9 話呢隻game 普通都要俾人屌,已經分唔到果班係咪5毛
兩百多还要什么自行车
如果同樣邏輯
免費嗰堆手遊應該全部10/10神作
就係因為好玩又抵玩,物超所值
華而不實
呢啲係講緊高級既一流設計 唔係佢地新studio 有料
情況= 你叫香港拍奧斯卡片 跟本成個產業人材support 都未夠
平就cover 晒其他缺點, 執到平野就好似執到寶咁
咁唔岩玩就唔岩玩架啦, 平又點撚樣, 唔買就係你蝕底咁, 好撚痴線
所以點解支那咁有錢但出唔到呢啲一次性買斷單機大作,因為佢地都知道,單機大作要整得好唔容易,要先洗一筆錢仲要唔知賣唔賣得好,佢地好識計數,呢啲風險大既野純商業考慮既話支那人咁保守根本冇人會出資金support,出個mobile game又簡單又賺到笑唔好咩。騰訊今次肯比錢佢地整都好神奇
所以咪叫佢地學習lor
事實上twitch居然有直播主話場境好好,地圖好好
呢種主播一係無料唔識野,一係收左錢只讚唔彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞