中國玩家評《黑神話悟空》空氣牆:依賴實景掃描,缺乏地圖、關卡設計

321 回覆
366 Like 7 Dislike
篇野自己都講左 就係個大佬係美術主導犧牲左遊戲性
變左景係靚但為左keep靚景好多基本嘅遊戲引導都冇加入去
但偏偏佢仲鍾意將啲野收收埋埋唔係一條路由頭打到尾就算
Lies of p 係最貼近魂類 gameplay
而art style 係別樹一幟
老實講9分唔過份
其實UE5做到畫面靚有幾難
賣得平
Elden ring 一出都係賣$3XX
Lies Of P 都係有地圖結構太簡單既問題
但係故事,角色同場景美術都有心機
又有啲裝備組合玩下

咁比較兩隻都有啲可取之處
但Lies Of P美術水平都高幾多

而黑悟空應該比較似戰神玩法?
Lies Of P 同劍星比呢?
諗緊買邊隻好
劍星啦
真心兩隻都值得玩
ok
玩到第三章,大雄寶殿前,個地方好大,又多boss打。
多玻璃牆係事實,好多地方都以為可以去到
但遊戲風景確係唔錯,好靚
睇完唔想玩,fix咗呢啲問題先考慮
對馬得個景靚,重覆度極高,流程一樣,boss一樣咁濟
佢d設計,例如用風做導航,都叫有d巧思既
但開放式個設計其實同ubi差唔多level
成隻game最好玩就係影相
咁佢d故仔都幾有日本味既,
一班鬼佬整到隻咁日本味既game出來幾值得欣賞
故事同武士刺客雙玩法再加黑白mode屌打咗馬嬲啦
其實2隻game都幾唔同,對馬基本上只係日本版刺客教條,乜野武士刺客雙打法大路野黎
我夠可能話黑悟空每隻boss既設計屌打番對馬啦,根本兩隻類型同玩法唔同
你講普通會話你唔得大方
好玩就承認好玩啦
收錢業配

佢地話日本ign比starfield 滿分唔可信
唔好唔記得啲外媒都比tlou2滿分神作
+1
中囯人普通話:卷脷 笫一聲 吊高音
台灣人普通話:雙齒 二三聲 黏音

同大陸啲人講普通比人屌到仆街
唯有話好撚好玩 雖然只係玩左4個鐘就棄左
will Genshin switch to Unreal Engine? | Genshin Impact

impurfx
1.2K
Views
Sep 14
https://m.youtube.com/watch?v=ML7DNPRhkJQ

@Rubberband19
11 months ago
People forget that having good and detailed graphics doesn't mean everything, immersion is also a good factor. Which is why the graphics for genshin are already good, because they're good but not overly realistic as this is a fantasy game.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞