中國玩家評《黑神話悟空》空氣牆:依賴實景掃描,缺乏地圖、關卡設計

321 回覆
366 Like 7 Dislike
都唔洗講到Zelda咁遠,黑悟空本身地圖唔大路線亦唔長,佢容易迷路因為佢中意整野外環境得黎目標唔清晰又唔肯加小地圖,仲有空氣牆標準不一(例如gow 有位爬上去就會有黃色標記或者類似既野)

依種好聽叫有追求唔好聽叫㒼塞,令我諗起dragon dogma

不過其實我諗,佢又用實境掃描有剩,佢整地圖既時候似係無視玩法本身,單純以做好一個「地圖」為出發點,做完之後先規劃闖關路線,所以啲空氣牆先咁95搭8

https://m.bilibili.com/video/BV13TWEesEms
另外附送台灣ptt
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1724393854.A.E67.html
咪撚做伸手黨啦cap到手軟有排睇
你去黑神話貼吧慢慢欣賞,屌嘅人仲多過連登仔,大陸人好唔滿意劇情
佢哋推斷遊戲科學係根據《悟空傳》同斗戰神嚟做,佢哋覺得睇過西遊記冇可能會咁寫,所以先會有好多binc製作人曾經信誓旦旦話係睇住1952年原版嚟寫嘅圖
當然貼吧仲撐緊嘅人話鬧嘅全部都係冇買遊戲,即使有埋遊玩時間/成就圖都係一群唔享受玩遊戲只想破關嘅人

送多張俾你睇啦,佢哋甚至話終於明白點解IGN俾8分,更有人話原來已經俾高咗其實主要係有唔少人爆咗機覺得兩個結局都冇解曬堆伏線+魔改,跟住有班up主突然拉高曬姿態吹有4個結局,跟住嗰班本身有失望嘅就寄望喺23號有新結局,點知最後都係得兩個結局,大家嘅不滿就一發不可收拾
如果你去西遊記吧睇,甚至鬧得更癲,因為佢哋只會在乎劇情,唔會同你分析其他遊戲體驗。

1個post成1萬幾人讚你覺得多唔多
佢哋啲原著撚係序章動畫
(即使係演)
都唔接受。我相信咁多人都話製作人根本唔係照住原著寫嗰時,的確係有問題甚至而家反駁不滿劇情嘅人係講改編點解一定要原汁原味還原原著,姐係佢哋覺得的確冇還原到只係話明改編就唔一定要完全跟
以為我盲反,吹出嚟?見佢哋狂屌我即刻down貼吧嚟睇
你條片已經唔係純屌隻game垃圾咁佢係欣賞緊隻game而不滿部分連彈幕同留言都有類似取態,根本正常玩家就會有覺得好同壞既地方
你覺得套戲好睇,但有啲位應該要點點點,整體係唔錯咁,所以我同你討論係講緊多數同綜合意見,而你好明顯無玩過,無睇原著,似見到有討論負評就高潮
本身懶打字應你,見你咁沾沾自喜我特登down黎睇架,有人鬧呀,一萬like呀
自己去多啲平台睇下,大把過萬十萬咁添,我就不嬲睇開,應該會比你特登睇既睇得多啲都係個句,可以同時對隻game有好壞意見,至於綜合評價係咪你所形容狂屌就
咁你咪期待下瘋狂refund,隻game得返幾萬人玩咁囉
原著孫悟空同白骨精拍拖?豬八戒同蜘蛛精有個女?
劇情係大陸人屌得最勁果part
用唔係問題,不過無人同朕fc吓啱唔啱用就有啲搞笑
請問我邊到有話大陸人狂屌成個黑悟空係垃圾我係話佢哋狂屌黑悟空嘅劇情,從來冇講過佢哋有屌成個遊戲都係垃圾,遊戲美術依啲公認係高分嘅,一直講緊都係佢哋屌劇情,你唔好突然spin走個方向。
我都冇講過所有人都屌,事實比起港台,大陸人係佔好多,而且以佢哋之前咁吹法唔應該有咁多,講吓有好多人屌就拉到我幻想之後悟空就會冇人玩仲話咩睇退款,玩撚到結局點退款啊
我一直講嘅係冇諗過佢哋竟然會咁多人屌悟空嘅劇情,但我都明白點解佢哋會咁嬲,然後你叫我俾證據佢哋有屌,我就俾你睇,跟住你就開始搬龍門話咩一套戲有好就有唔好,其他讚嘅都多,on9,同我講大陸好多人屌有矛盾咩
有好有唔好?係,咁而家啲大陸人咪屌唔好嗰part囉
其他讚嘅都多?係,但屌嘅都多
明冇?

純粹講吓冇諗過而家大陸討論區嘅情況會咁,有撚埋事實證明,你都可以拉撚到我踩緊黑悟空成個遊戲就係垃圾,我言詞根本冇對黑悟空依隻game有任何個人評述,一直都係復述緊佢哋點諗,你問我個人意見我都覺得悟空嘅美術動畫同前三章劇情都係好,而大陸嗰班屌緊嘅都大部分係咁諗,佢哋只係屌緊四五章劇情同結局,而我都只係講緊依樣嘢冇講得咁細係因為我唔想劇透俾啲仲玩緊嘅人,點知你條友仔見到我話有人屌就好似頭上個緊箍不斷收縮咁

冷靜啲啦,唔好見到有人話悟空嘅一個不是就即刻衝出嚟屌人冇玩冇睇過見到人講就高潮已經冇撚講過自己評價,冇諗過而家講唔同地區玩家情況都唔俾,講有人屌就一定係踩緊黑悟空
你無留意開大陸野姐
隻game俾人屌到飛天要del留言
知乎貼吧B站微博到到都有人狂鬧劇情,條友同我喺到講唔多,係我睇到負評就高潮
貼吧啲鬧劇情嘅post多到碌到手軟,如果唔係咁大罵聲,有啲up主會出嚟吹有4個結局?中國人對悟空嘅批評仲多過外國人,完全冇諗過會變成咁
瀧澤蘿拉 (即係前AV女優水咲ローラ?) 係咩意思
封面殺手
仲記得嗰段野——3結局大戰6耳彌猴,場面超震撼———4結局不能透露,只能講「弒神滅佛」
笑死

清算名單:
笑撚死
睇哂全收集 + 雙結局

第一個字: 虎頭蛇尾
第二個字: 美中不足

正能量humble啲評,我唔會講第三個字: 東施效顰
爆料都係信住3成先
講到尾佢係好似先畫路徑然後隨意貼圖
唔係真係用物件地型砌關卡
單論地圖設計連aoe map editor 都不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞