[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(20)暨交流區

222 回覆
1 Like 0 Dislike
搵下2手先

2手係咪基本上冇伏?
我都係第一次買 e reader
就寶琳衝咗 go 7
2 手等資深師兄答
Poke 5 我見旋拍都要800up
加二百買全新算
有無人 Kindle firmware update 左 5.16.21
見 reddit 話仲係好大問題(食電、勁慢),而家部機唔敢連網
用咗開放式返唔到轉頭
想賣左部kobo libra2走
係D電去快D
不過全部野都野都好就手
早知上年就買開放式啦
Boox 行貨有保喎
差少少洗乜二手
早幾年後生啱怕iPad睇
Bookwalker同kobo邊度平邊度買
無得唔揀開放式
啲人傳話kindle如果出彩色,會用gallery 3 screen
出面有冇其他嘅機用緊gallery 3?

而家買到Kaleido 3 出彩色個解像度降低好似硬係爭啲咁
Remarkable pro 用 gallery 3
睇D開箱片 畫面好閃
可能唔閃都係有殘影
咁即係要求高少少嘅
現有技術都唔駛諗住
Kobo app體驗係差

我有Kobo Forma ,近排買埋Boox Palma。

Palma 下載Kobo 官方app,睇kobo store 買嘅中文書。同一本書轉另一個chapter,啲font size 會變返default setting。

舉例睇第一章,放大咗啲字。到第二章,啲字又會轉返default咁,要手動放大多一次
開放式有咩好處?
Libra 2好順喎
反而開放式就無咁順
利申冇機,純粹做緊功課
去玩咗幾次實體機(主要係kobo,readmoo同文石),覺得開放式嘅方便程度太超班,唔同電子書apps都用到,唔使周圍入書咁煩。
另外有時想睇下啲書城冇嘅漫畫,都可以用到其他apps睇到。
順暢就應該係封閉式㩒屌,但係自己覺得用嚟睇文字嘅話順暢程度應該冇咁緊要。
另外之後會再去睇埋啲顯示有冇太大分別先決定買乜機,想聽下各位巴打對封閉式vs開放式有咩意見
我自己買過remarkable kobo kindle boox
簡單啲講真係兩件事嚟
順暢嚟講,其實係你點用?
Kobo sage封閉式系統 用筆嘅話一樣lag到仆街
我自己覺得你係買緊兩樣唔同嘅產品
如果以學生時期嚟講嘅話封閉式系統,我覺得佢會係電腦一個嘅附屬品。好多時候人哋比File你或者你自己想upload書或者學校筆記都係要返去電腦嗰度。就算有部份封閉式可以俾你直接send改完文件出去。通常都係要返去電腦check清楚再俾人。

開放式就真係可以好似平板咁,自己獨立一部咁樣,又可以學校portal

純睇書+用書城嘅話,個人覺得分別就不大
新手想入一部Kobo 黑白機 想要實體掣。
爬過文睇到sage差評。
見二手有人放forma 定係買libra2好,有冇用家指教吓
如果講順暢程度封閉式喺吊打
但可能我個人比較貪心同埋懶
封閉式系統入書都好唔方便
同埋局限咗一個書城嘅書
轉左開放式之後,我可以睇到香港公共圖書館嘅書
同時可以睇到我自己Kindle同埋Kobo嘅書
仲要未計可以睇埋其他台灣app果啲
對我嚟講選擇多咗好多,方便咗好多
同埋其實如果睇文字嘅話,佢只係反應慢好少
我覺得完全可以接受
預訂價4500 wo
兩部 go 7有突
夜晚熄燈用 靠佢地本身既背光

效果係點?
同iPad唔同
iPad嘅光係由個螢幕主動發出
直接射落你隻眼度
Kindle呢啲電子書
嗰啲燈其實係由側邊射落個mon度
你見到嘅光係反射咗之後嘅光
等於你係一個完全黑暗嘅環境打開本書打開個枱燈一樣
姐係大家都會咁用
熄曬燈 上床睇
都無不可
Eink mon 近次於20年前嘅TFT Mon
如果環境光夠光嘅話
係睇得最舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞