[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(20)暨交流區

222 回覆
1 Like 0 Dislike
出左新嘅go6
如果你唔洗要彩色可以諗佢
好過買舊款機

冇用過bookwalker
所以答唔到
我多數都係上網搵資源
排版同出字冇問題
同埋你可以自己調較
Go 6 好似仲平左
個e ink mon 點分邊個高階啲❓
黑白就300ppi係最勁
彩色就150

如果你會用黎睇彩色野就買go color 7好啲
你襯佢有活動果陣買
佢好似呢排係將軍澳有
會平幾舊

不過你要預本野唔會好似你個電話咁順
再睇 原來 go 6 算係poke 5 update, 但用左比page 更新 1300 螢幕, 只係比page 少咗實恐鍵, 又比page 平幾百, 好似唔錯
用緊page7 覺得實體制好方便
3 G RAM係咪緊要
Go6 平過page 原來得2G RAM
台灣人過e reader 2G RAM係樽頸
我覺得有3GB就買3GB
你仲要用外來APP
除非你真係好介意尺寸
但係如果買page7
咁點解唔買go color7
差幾百蚊仲要有彩色同4gb ram
同埋格式係android 12
就 係 page唔減價個位好老尷
差600 蚊 有多1G RAM 同彩色 仲要8core
我書展入page7因為睇文字為主
睇左D review COLOR睇字好似冇咁清
有冇GO COLOR 7 用家?
我睇KOBO READMOO 中文彩色多
有睇BIGME B751C, 但冇白色機身同好似話睇REAMOO窄窄地
go color 7 d殘影好似好勁
https://www.youtube.com/watch?v=1KXckgIIwEQ
唔怕閃 用 regal mode 一定無問題
有 不過主打 DL EPUB 落機睇
DL EPUB煩唔煩?
想問下有10寸(or around 10寸)機種既巴絲打們
使用體驗如何?一隻手揸唔揸到?
有d想買部讀textbook/paper/漫畫
收到gift card送果400
kox.moe
唔煩嫁
好方便
你上網搵到資源就得
我直接係部機度下載
我覺得仲方便過用其他apps
唔會好重
不過單手多數唔就手
又要翻頁

Paper用10吋勉強可以
Textbook要睇排版
漫畫幾好 打橫可以睇跨頁

要highlight同remark最好買開放式
剩睇kindle/kobo都得
但太多檔案會好難管理
我有poke 5同go 7
用Boox開bookwalker,問題主要係一次過down太多書,down到咁上下會跳BW沒有回應/彈app,分幾次down書就無問題
另外就同步有時麻麻地,有時未必同步到去其他機最後睇到嘅位
出字、排版好似無遇過問題,頂多字大細一開始可能要調一下
即係玩 bw 要 有耐性
翻頁好似較麻煩睇左下 好似呢個size已經冇physical button
但好似可以自己DIY個

跌錢了
除左要長開全光度背光 其他 都無投訴
殘影就較岩個MODE 就無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞