[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(20)暨交流區

222 回覆
1 Like 0 Dislike
Go 7 1988係寶琳買?
如果唔要彩色嘅話有咩推薦
唔想要咁大部 想帶出街用
係1998 再送吸套
page 1698 差300 唔諗了

黑白我建議page /  Go 6
但page 多 GO 6 1G RAM, Page 3G , Go 6 2 G
GO6 新機 用1300黑白Mon page 用1200(應該好少分別)
另外Page 有實鍵/ Go 6 無
Poke 5 舊機 CPU慢 加 得2G RAM, 除非真係要超細機 ,

Go7 唔只color , hardware 都最強
8core U + 4 G RAM
見人講話go7有殘影同刷新率問題
你有冇呢啲情況
彩色 係有 仲探討緊點set
不過普遍彩屏都會有類似問題
轉用regular 刷屏大幅改善咗
Palma咪得
八核仲有bsr
Bsr係文石自己要黎整殘影出嘅
係高楷機先有
佢仲要係6gd ram
如果唔睇彩色
或者厭彩色機要開前燈
要買黑白機
Palma都係好選擇 出街一定方便
Bigme Hibreak 好似仲爽
插張SIM卡入去乜都搞得掂
見人測試片睇片都冇殘影
Palma 台灣勁受歡迎
不過窄身螢幕可能睇小說字大啲會多幾頁
都係嘅
不過佢就真係好順同好方便
睇下需要啲咩囉
Bigme我冇用過
所以都俾唔到意見
但係文石啲機我有四部
整體感覺都覺得好好
Page/ go 個尺寸似真書排版多d
係開頭裝apps煩少少 之後搞好曬就爽
早排換機都諗過轉彩色
但係最嬲尾都係回歸返自己睇開咩書?
我從來冇用Kindle睇過漫畫
你唔會覺得自己會轉用Kindle睇
同埋我都好少會睇漫畫
就算睇都用iPad睇
雖然我睇嘅書都會有圖表
彩色絕對會有幫助
不過如果要咁而失去Resolution
我又覺得唔值
同埋呢個技術仲好新比多兩代時間佢慢慢改進
最後都係買咗Scribe
非常好用
有冇人買左tab ultra c pro或者差唔多呢個級數嘅機
想問吓有冇啲咩問題?
我除咗筆記睇note之外,想試吓可唔可以用呢啲睇新聞
同埋用ChatGPT
我揀定「快速」覺得最舒服
睇圖睇漫畫閃得最少
初時覺得Google Books睇字好辛苦
原來日落自動開夜燈mode
想問知唔知go 6係寶琳買有冇優惠
最近入手咗boox go7
其實我都係淨係睇文字 唔睇漫畫 冇彩色需求
純粹係highlight同見到彩色封面開心啲?
都糾結咗好耐買go7定page
本身仲差唔多決定好買page了
但始終都係鍾意go7個樣(白色+正面冇logo)
所以都係忍唔住買咗go7

因為我對上一部係10年前嘅kindle
同埋我買之前冇睇過實物對比唔到兩部
所以可能冇對比冇傷害掛
但so far冇後悔
張紙無寫 但佢自己FB講過好似有
台灣人Go 6開箱

實體鍵我覺得可以習慣
但2G RAM 真係唔知行BW 表現會如何

Kobo 同kindle 都係封閉式…

去amazon網站嘅Manage your content and device
download番你買咗嘅書
再用calibre軟件de-DRM就搞掂
原來可以轉 咁即係買kobo 可以睇埋kindle既書
會唔會 轉換失敗❓
最後都係決定買go 7
啲setting要點set啱啱新機到手
最簡單 刷新轉用regular
或者跟Boox 官方網有針對唔同電子書apps setting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞