有有跑步撚入黎吹下水(100), 夏天一切練烈陽神功

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
以訓練量同配速睇,你都明顯好過我

我嘅優勢只係經驗多啲,跑過好幾場,了解自己比賽時身體狀況,同埋知道點練可以將比賽時嘅狀態推到最高
不過我同你一樣 覺得自己長途帶氧能力好弱 而家先要惡補
gel你會食幾多包? 我諗住6包
你唔好再扮sub3唔到
sub唔到3 你請我食飯
我sub3到你請我好似吸引力大啲
咁我都可以提高目標sub 305
直接300啦 負評你嫁
點解同一個pacing, 跑步機感覺快咁多
5分披跑機明顯感覺比跑步快 (即係跑機 5分披=跑街 4分-4分半披咁上下)

上個post 睇到有巴打話因為我係用步距黎加速,所以感覺跑步機會難d

但唔太明個logic
係咪射完精再跑跑步機呀你
sub3 要 415 pacing
練習最快 420~440
都做到?
顧啲他媽師兄太強
跑機限制左固定步頻 如果你跑街既步頻係比跑步機低 咁咪會覺得跑機對腳會快左
我上次帶咗5包,沿途又食咗大會2包
迪士尼10K 可能係甜筒認可賽,見佢個partner有甜筒
上次落場狀態的確比預期好

我訓練方式長課唔多用到比賽配速,但tempo 都有跑快過4’15(最多8k)

除咗平時訓練有累積疲勞,比賽前仲會加碳,補給又比平時好,賽道路況又比練習條路好,加埋環境因素,比賽感覺會跑得比練習輕鬆
想平平地買度錶

想問samsung 隻fit3度距離、步數、心跳、血氧嗰啲數據準唔準?
Thanks
咁同一個pacing 係咪跑機會辛苦d?
如果相同溫度 真係因人而異 我自己就跑機同跑運動場體感上差唔多
呢d天氣就一定係跑機舒服
前幾日跑步機跑左轉interval,天堂
大家點睇garmin path 右上角溫度同體感, 我睇翻昨天下午,同前幾晚比較, 都係咁辛苦XD

昨天1730跑,30度體感40度, 前幾天晚上就2130, 29-30度體感39度
但昨天跑唔哂, 7K後落山已腳軟就收步了
我寧願早, 晚上睇你跑邊, 如散熱慢既路都係辛苦D
跑機 3分半interval 摩打腳咁,但跑街完全唔覺
我試我身體 其實比賽個pacing
係唔需要咁多訓練量
我一年嚟都無咩衝過interval tempo
就算5分內pace 佔我唔夠1% 量
但半馬我照舊開到430以內
係帶氧能力同肌力問題
之前空肚練跑覺得有啲唔舒服
琴日先食gel先去跑 覺得好訓咗
如果習慣每次訓練前都食gel
會唔會有咩問題
身體會唔會靜係識燒糖唔燒脂
假設輕鬆跑 長課 interval都食嘅話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞