荷蘭比利時之旅[Live遊記每日更新]

466 回覆
35 Like 2 Dislike
去呢兩個地方好過布魯塞爾多多聲
我plan原來係布魯日+根特
最尾先揀左布魯日+列日
Rotterdam 俾我嘅感覺就係成個城市都好新咁 個建築style 都幾啱睇同有活力 (cube house同central library)
都同二戰俾人炸哂重建有關
好乾淨咁
眼不見為乾淨
黎緊九月去四日三夜荷蘭留名
三晚都訓Ams
懶得轉酒店
rotterdam嗰啲即日來回算
Rotterdam 值得留多日啊

幾個香港人去緊sea food bar中

好似先7歐,幾吸引

又去唐人街紅燈區果邊,咩熱炒

好多食類意式餐廳

香港小廚,依個留言過好好笑

美式餐廳個樣勁劣

最後車站買野食,支野勁好飲,加埋11.69歐
發覺依到野食都幾單一,漢堡包,pizza意粉,薯條,肉

好難怪唐人街咁多外國人食,仲好多要訂位
酒店無refund
可能玩多日即日來回
Rotterdam有無行程推薦
其實係, 喺歐洲食嘢真係好悶
Ams China town推薦南記
唔早講,不過落樓基本都20歐,忍下手
冇 去海牙好過
鹿特丹連海牙好似都冇咩玩咁,睇黎可以係HOSTE追番D劇
住Liege 然後即日來回Bastogne 有無得諗?Google Map 見Bastogne 市內都有一個鐘一班巴士去個戰爭博物館
巴打想請問下
如果有四日係Amsterdam,有無需要揾一日坐火車去鹿特丹
同埋知唔知點樣買火車飛會平啲?

黎緊幾日出發
咪拿破崙打輸嘅地方
戰場遺址
有博物館講場戰役
Gent係全比利時最靚嘅古城 將你帶返去中世紀
火車飛即時買就得好似,唔洗買定,即日去比利時都得
布魯日同根特我都去咗
Gent個環境同氣氛令到個旅遊體驗去到滿分

而係布魯日就食咗間全旅程最正嘅餐廳

我根待3日2夜接布魯日2日1夜
住呢度會比較近睇相嗰度都幾靚

如果係比利時
畀我會去Bastogne Ypres同埋Antwerp (應該仲有其他) 將來再諗下
布魯塞爾大廣場係歐洲社會公認最靚嘅廣場
布魯塞爾個美術館睇到嘩嘩聲
布魯塞爾個五十周年公園有一個車博物館同戰爭武器博物館 精彩到不得了
每個城市都有佢值得欣賞嘅地方
落蠔油 真係CLS
武器博物館即係古典軍械嗰啲?
日本屌打
去比利時好似要坐歐洲之星?

條魚真係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞