荷蘭比利時之旅[Live遊記每日更新]

466 回覆
35 Like 2 Dislike

沿住海邊行

d景真心一般,夜晚就唔知

水陸兩用巴士

有得上橋行

https://youtu.be/OdsAEaKof8M?si=A8hPAgvEJOyTPgwV
成龍-我是誰,記得細個屋企人有帶我入戲院睇

另外發覺好多samsung 廣告

長腿

唔知samsung 咩摺機優惠

食包,之前咪話$5包 ,加加下都10歐,去食多次麵好過,依頭冇咩餐廳
木嘅係幾好睇, 但唔好保養, 易爛又怕佢發脹
第一次見木造扶手梯
個包夾乜
both live
燒錢添啦
黃瓜,洋蔥同魚
荷蘭7日6夜總共用左約$4,746,主要買藥用品都接近$400,同埋洗一次衫好貴

33日用左$24500咁上下
有冇人知南美 返往 歐洲多數坐咩航線多?

暫時打算馬德里去墨西哥,巴西翻歐洲依兩程大約$7000
布魯日,安特衛普,根特,列日市 去邊兩個好?
巴打睇價錢決定吧,除非你有玩儲miles,咁LATAM 同 Iberia 可以儲Asiamiles / Avios
話時話,歐洲飛南美比想像中貴
除左呢個鐘我個邊全部陽光普照,我仲覺得太多
根特真係好型,好有中世紀同現代mix好既feel, 但都幾大而且城堡要4點前去。
長途比疫情前貴左50-100%
根特應該必去,我見d人話一日夠行曬根特同布魯日
叫左咩食
要半日,市中心好大,同外圍建築可能你會停黎睇睇,由外圍行入到圖書館再行入市中心都15分鍾。 你如果想行入河,睇下啤酒廠,行城堡要預半日,因為市中心到火車站要時間 (好似都行10幾20分鍾)
應該會行城堡 不過交通都幾貴下
貴呀,個時巴士由nijmegen 到ghent 都2個鍾,火車應該唔會快,如果住荷即日來回建議唔好太chur成2個城市, 係個到飲下hot chocolate ,玩下馬車都幾多野享受,
Brussels 偏悶同埋死氣沈沈,唔建議去
我住布魯塞爾,應該一日根特,一日安特衛普,城市有河既應該靚d
大站冇計,之後去下地方得依到直航
老老豆豆,布魯日、安特衛普、根特、列日,最多河嗰個係布魯日

同埋安特衛普如果你唔係去博物館嘅話,除咗個中央車站同過河隧道日久失修嘅木扶手電梯之外,就多數係啲日本仔去搵義犬報恩入面尼路同巴特拉死嗰間教堂,出面有個核突石像
然而,當地人根本唔知咩係義犬報恩

順帶一提,安特衛普河邊個城堡早幾年俾活化工程毀咗容
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞