荷蘭比利時之旅[Live遊記每日更新]

466 回覆
35 Like 2 Dislike
今晚再研究下先
你碟飯多咁多

一早買定17.9歐,但坐早左好多班車

架車勁舊

入邊冇位坐,之後依到企左勁多人,焗到仆街

囉左把風扇出黎,個男既好可憐咁望住我,之後身上兩把風扇都比左佢兩個,佢地勁開心係咁講thank you

本身我唔係中央車站落,係再下一個站,但睇地圖依個近d,仲驚出唔到閘,點知依到冇閘,真係唔同國家唔同風格

去左上邊巴打推薦果間,成條街依間特別多客,我仲要入錯兩次餐廳先搵到

勁多強國人

叫左兔肉,因為未食過,佢煮得好淋,不過食落似雞肉,個薯蓉/泥好好食,睇落好多,但係食曬

埋單28.5歐,我覺得依個價錢就一般般

去市中心行下

勁多人排薯條,接受唔到做主菜正餐

周圍都係朱古力鋪

基本有曬包裝都係伏,依間幾靚,但格局好有優之良品風格

依間有試食,勁難食,好似貝殼朱古力果種味

廣場勁多遊客同香港人

有錢人結婚

去影左相到此一遊
好掛住zijpe 同 den haag
點解,有咩經歷咁

朱古力棒窩夫3.5歐

佢係塞到棒落去,然後即溶,幾好食

依到一係賣窩夫,一係朱古力,一係青口
好肥
去過ghent同Bruges
覺得前者靚啲
係,今晚食三文治加果汁算
咁開心,日本變荷蘭

聖休伯特拱廊街

兩邊基本都係賣高級既朱古力

hm,有冷氣,今日熱到痴線

法律功妹豬

唔知真野定假野

仲以為d窩夫係漿黎添,原來係一團團

唔好食既雪糕,我自己麻麻地朱古力味既雪糕,食過就算

又係人氣店舖

見附近好多青口薯條套餐,睇下邊日試下,之後都冇咩特別想食,反而依幾日飲果個品子果汁好正

聽日國慶日
Brussels城市一個 真心唔好浪費時間
Bruges係好多人去 好靚
Ghent相比冇特別

真心極力推介Diant
你google完會明 一定要上埋山頂望落嚟 山上仲有個軍士博物館 有一part可以入條隧道 勁好玩!
軍事和平民閱兵在市中心的皇宮廣場舉行。布魯塞爾的機構、禮拜場所和博物館免費開放參觀。這一天以大型免費音樂會和大型煙火表演結束。

國慶日的一大亮點是軍事和民間閱兵——幾天前就進行了彩排。遊行將於 16:00 至 17:40 在皇宮廣場舉行,遊客可以從植物園大道 (Boulevard du Jardin Botanique) 的皇家街 (Rue Royale) 觀看遊行。

數百名士兵(包括退伍軍人)、機動車輛(例如新型捷豹、格里芬、獵鷹和凱撒軍用車輛)以及大約 26 架飛機(包括六架 F-16 和一架德國 H145 直升機)將亮相。平民遊行將包括警察、海關和民事安全官員以及消防員。

機構、禮拜場所和博物館將向公眾開放,包括聯邦議會、審計法院、聖雅克奧普考登貝格教堂、布魯塞爾新教教堂、韓國文化中心、樂器博物館和博扎爾。

聽日國慶呀 加上星期日好多地方都會關 包括超市餐廳 你不過Bruges旅遊區應該開 你真係要check
食方面
fries: sauce 大路就Mayonnaise 歐洲人少食用茄汁點 賣都係entertain美式 curry係伏 不過你可以試下點伏
chocolate:自己發揮
beer: ipa大路
青口: 其實好易著 所以未必有餐廳有 有都唔平
waffel: 自由發揮
Dinant**
快得濟打漏左
你講曬精髓

國慶既咁可能留係市中心,後日就布魯日/根特

hostel隔離有個教堂

勁靚,又冇咩人

mk狗

好似話係大法院

發覺附近得酒吧,依到好少其他餐廳,有都係賣漢堡包,青口薯條

hostel4人三晚118歐包早餐,另外3個係學生妹
你真係睇下Dinant係乜先啦!

聽日去皇宮 睇下有冇機會見到Belgium King本尊

真fries啲店係一個potato壓成幾條fries 唔會溝粉
你食過返唔到轉頭 香港M記個餐只會以後都轉corn
啲薯條真係好撚正
ching, Belgium 係天主教國家 聖堂舊到13世紀嘅都有 聖堂好多
你之前乜乜有錢人結婚嘅相重點係座嘢啲雕刻

beer有幾百種 香港只賣好似水嘅Stella Artios

Brussels國際都會歐盟總部 加上開放收難民接受中東非洲人移民 已經唔再係一個白人歐洲國家

不過睇你啲相同你講嘅嘢仲係好"港式" 建議你放下自己想法/食嘢習慣 全程投入歐洲文化生活 咁個旅程會更加精彩

慢慢玩! Enjoy!

本身我唔係中央車站落,係再下一個站,但睇地圖依個近d,仲驚出唔到閘,點知依到冇閘,真係唔同國家唔同風格

機場火車站有閘因為有機場附加費,記得去機場唔好掉咗張飛

同埋都係嗰句,小心扒手,此乃布魯塞爾名物

同埋其實長方型軟身格仔餅樣嗰款窩夫先至係布魯塞爾本地款,圓圓哋嗰種係列日嘅。喺布魯塞爾嘅列日窩夫九成係sell畀旅客,雖然唔代表佢唔好食,亦唔代表本地款好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞