荷蘭比利時之旅[Live遊記每日更新]

466 回覆
35 Like 2 Dislike
鹿特丹留咁多日

當年我夜都冇過剩係去我是誰嗰度打卡
Amsterdam 係最唔Nederland
呢個係local 共識

leiden nijmegen 個種反而好有驚喜
巴打識唔識踩單車
識最好租單車踩住去,體驗下真生活
紅燈區有個妓女博物館幾得意,有講下啲黃色事業歷史同有啲場景擺設,可以去下
去過一次,堅係高(尤其係後生男人平均 6'1-6'2)
冇野做會睇下片,plan下行程洗下衫,如果住宿平多數留多一日做自己野

另外打戰地風雲有地圖又係鹿特丹
留名 6月頭去完
同你一樣比利時荷蘭咁玩
比利時就布魯塞爾-布魯日-列日咁玩
真心講句布魯塞爾唔去都罷 多黑人又污糟 冇乜特別
不過唔去布魯日你唔好同我講你去過比利時
成個聖誕小鎮咁(可能我咁啱嗰日打風勁凍先有咁嘅feel)成座城都好靚好乾淨 同ams 一樣係運河城市 最出名係食青口

荷蘭就燕豪芬-鹿特丹-海牙-AMS
個人認為鹿特丹唔需要留太多日 搵一日即日來回海牙都夠 嗰日純粹有波睇先留鹿特丹三日兩夜 隔離個荷蘭人就話鹿特丹就好似NYC咁 好大城市feel
因為我之後去法國,得布有直到,所以簡住係布魯,就咁睇市內好似冇野做
岩岩食左,真係幾撚好食
今晚認真睇睇先 有冇食左d咩推介
矮用唔到urinal
屌 好想試
你一條幾錢

兩年前去過 因為疫情所以一啲亞洲人都冇 清一色得外國人

嗰陣荷蘭留咗6日5夜,但老老實實景點唔多,三四日is more than enough,大部份時間都係搵啲靚公園望住個靚湖隊草

個人覺得唔隊草嘅話荷蘭其實悶悶地
4歐,小食份量,一陣post圖
荷蘭我會想去efteling
世界上第一個主題樂園 又好有童話feel
雞雲吞麵湯麵
似水餃

今日係咁落雨

d條周圍都好多單車,市容幾混亂下

有d建築幾靚下
打算去郵局寄野,點知執鳩左,之後先知佢地興係d賣名信片書鋪果d地方寄

我見依邊都幾多蘇南利既餐廳

https://maps.app.goo.gl/ooVjodNtPPTcehnA7

跟隔離枱叫

叫左一碗細雞湯加勁少飯,有粒蛋

同埋雞棒?

個雞棒正常,個醬唔識形容,有d花生味,唔辣的

個湯好東南亞,個質感唔錯,兩支醬唔知點搞,試過味有點伏,唔夠飽,埋單8歐

黎左岩岩一個月,第一次係街見到貓,士多既貓黎,話說我個袋有細包既貓零食之類,比左幾粒佢,之後就理我,係咁行埋黎

最後望住我走

最後搵到地方寄了,買電子郵票,我寄番去德國DB都要1.8歐,貴撚到,貴香港唔知幾多倍,另外買左張4歐名信片,有得變色加像素風格,好靚,不過冇筆係身,轉頭再寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞