荷蘭比利時之旅[Live遊記每日更新]

466 回覆
35 Like 2 Dislike
早幾個月轉返普通素食 即vegetarian了 (係香港實在太煩)
而家歐洲去邊度應該問題不大

當然有vegan就最好啦
其實去咗幾十次 都好少好少食亞洲嘢 因為勁鍾意歐洲食物
但食嘅原因 係純屬好奇

食過超市啲壽司 係爭鮮嘅級數
有次好想試放題 啲放題賣相好似幾靚咁 不過就唔包飲品的
不過最後都冇去 怕大伏 最後食咗土耳其嘢
因為真心覺得亞洲野岩食d,有d你係會預計到咩味,連試都冇意慾,唔需要勉強自己,好似昆蟲,納豆咁,唔通人地當地人成日食,又逼自己去試

依家歐洲只期待意大利同西葡既野食
自從個胃唔舒服,之後都好少簡肉黎食

我如果平常西餐,首選係魚
日本應該冇掛,牛油果都少見好似
pizza炭爐烤嘅正 即係整個炭爐似個山洞嗰啲
另外住hostel見d外國人煮野食會專登買意粉 加個醬加落去煮

一係買包加料黎食

香港真係幾幸福,咩國家菜都有得食
有張brussels card幾好
如果你去幾個都回到本
到依家都未買card
係㗎 初一都開 八號波又開 有啲人落雨唔使傘到商場
有時經過見一條友食一整個pizza都幾痴線

反而意粉想食多d,睇下真係有幾大分別
因為一個人自己食一個main dish 好多唔興些牙食 但pizza好薄㗎 咪鳩叫要厚批唔該
意粉好難講 要預到好師傅 啲粉係啲店自己由溝水溝粉開始做起唔係街買
食最好食係 Al Dente口感
我食得晒一個16吋 細啲嘅更加食到
去到嗰邊係成個食㗎喎 冇咩人會“share”

不過咁樣食 就唔會叫湯同前菜 淨係叫杯飲品
樓主見左比利時國王未
諗諗下食素後都冇再去過鄉下地方行山
如果再去真係要預返先
仲未去意大利
但去啲標榜正宗嘅意大利餐廳 已經好正啦

真係期待去意大利

海,陸,空,特種兵咩都有得體驗,超正,d裝甲車又有得入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞