荷蘭比利時之旅[Live遊記每日更新]

466 回覆
35 Like 2 Dislike

幾好天

咩廣場之類(開始hea睇)

依到有個聖血聖殿

小型長方形教堂,藏有一個小玻璃瓶據稱內含沾有基督之血的布,並以此著稱。

底層就好細,上一層就係主菜,但唔比影相

圖中果舊就係,排隊望完就會比依張野同祝福你,實物我都睇唔到係咩

但係一個物件保留到咁多年落黎都係一件好神奇既事

周圍影下咁,坐船都係1x歐半個鍾
鐘到好似

朱古力鴨

依個教堂周圍都有樹,影張靚仔d都唔得

入到去好藝術館咁,完全唔似教堂

d 歐元樣太搶眼,搞到好似好俗咁經營教堂都係一個學問

AI圖咁款

d馬車全部都係女騎師

之後去番根特

個車站大工程緊

坐1號/3號車

2.5歐程,上車直接比卡,架車幾靚

封左路,有慶祝

唔知咩音樂會

有冇人識?

食薯條,話咩三星米芝蓮廚師開之類

加價加得好快,叫左普通薯條 包2款醬

好有動感

會好似星巴克嗌你名囉

簡左原味醬(好似)同松露醬,真心好食,未食過依個口感,值得推薦,又唔貴,隨時M記薯條都要6歐

d爐好特別

朱古力城堡

依個大過琴日好多,入場費好似十歐多d,腳痛就冇入去行樓梯

孤獨既身影

窩夫三文治

周圍都係活動,女仔跳特別型

搭曬台

尿兜,幾多人去下

鐘樓

最後一座教堂

又有表演

d玻璃有d都唔同故事,好似聖血聖殿d玻璃講個人囉果個聖血番黎,成個故事書咁

依個好卡通

依架車先係正常車

吊你個車卡上手有人嘔,有對夫婦都照坐,痴撚線

又係一上車就查飛,大家唔好逃票
荷蘭就冇人查

係到買左兩包朱古力試試

我ig問比利時仔,佢話:Leonidas and Neuhaus are famous,But the best to eat is "Orangette au chocolat"

但果兩間好似係連鎖野,冇去到

晚餐頹d,加埋都十歐,依間hostel冇廚房,得個微波爐
比利時4日3夜用左$2,800到,住就賺左,$1100 4人房,變左雙人房同一SHARE一晚,之後兩晚得我自己,食就$1,100 平均比之前多

荷蘭比利時幾岩連住玩,我覺得整體荷蘭有特色過比利時,治安感覺上都好D,希望依個POST幫到有機會去荷蘭比利時既巴絲,祝大家順順利利
聽日就會去法國里爾住兩晚之後再去巴黎,不過主要都係HEA下同搞下行程,法國另外出POST
唔知你鐘唔鐘意飲啤酒,Gent有個brewery叫「Dok Brewing Company」我幾鐘意 (利申:我鐘意飲酸啤酒,佢地on tap有酸啤
列日有巴士去
陰陽路4與鬼同行
冇人查都唔好逃票啦
講真連搭車嘅錢都冇就唔好旅行了
係咁影餐廳妹豬
好QQ
睇到後邊果d,變左笑片
真,不過香港人應該唔會點逃
回到武俠時代ok
吊佢老味,仲好講 鬼影都冇隻,不過d女幾正
想睇恐怖片
建議睇生死線 凶磅
遲幾個月都會去家下諗緊好唔好4日荷蘭加多日Brussels day trip,定係5日都留係荷蘭玩
同埋巴打建唔建議買amsterdam city card 定係打散用european youth card散買飛算? 感激
車錢冇得慳
加多日brussels都ok,反正咁近,如果唔介意早出晚歸,夠玩好多野

卡就要睇你行程,我覺得方便重要過錢,差好遠另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞