有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
不嬲低層搞low level(dup code) 慢慢 升到高層(architectual pattern, system design)

宜家直接成個低層刪左佢 成行比人斷層

利申低層
我覺得試得唔夠
咁你又攞出嚟講
你自己寫一次就會發覺有好大問題
一係你就問吓你同事啦
人類嘅角色由以前create到俾AI audit (for example English grammar) 到調返轉人類audit AI content
暫時黎講 我體驗係AI諗嘅方向 同埋syntax簡潔 但係都要靠人手debug complex function
暫時未睇到完全唔需要學programming嘅可能
仲有 我覺得學係學思考嘅方法 decomposition同一步步去解決問題
非引戰 個人睇法
正宗阻住地球轉
其實好多時大公司既revamp driver得兩個,就係system end of life或者現有ecosystem patch唔到新功能入去 (e.g ML/ Data streaming, etc)。呢啲先至最易整到個business case出黎叫公司扔錢入去。

有新tech/framework就要用係偽命題黎,不嬲都係business value行先
其實講得好啱. End user Internal staff 啲system 可能冇俾人插得咁勁. 如果你套system 係b2b 直接對客 或者你套system 有高層用 應該俾人插得好勁下. 如果你整嘅system 係兩樣其中一樣都可以繼續係咁revamp 其實你上面啲人比較有牙力 唔係tech問題
Project 爛既兇手弓8成關user事, 亂改requirements自己又唔記得
對performance有要求既已經做唔到
而家求其python/kotlin/go + Htmx 已經好夠用
唔好玩啦
Htmx shit黎
整番api 搭react啦
真,我覺得c都太簡化,有個complier幫你翻譯做machine code ,真男人應該寫assembly
Sorry 新tech真係神
Openai 個網都係用next js
仲用Php 會比人笑
嗰陣web 未成氣候 網頁基本上冇咩animation layout用table, float , 有少少js都係直接寫喺script tag入面 ,梗係容易,點同依家frontend咁多花臣 淨係搞個webpack都夠單獨開個職位
可以 一般嘅細網站都ok
但係一去到有真人驗證或者瘋狂redirect之類嘅 就要真係做開嘅先搞得掂
意思係而家所謂3個月識python 都係一樣道理
當然有唔同演化 但識既可能都係用下library, call 下api 做下scraping, data processing...
同做一個現代system 差好遠
分清楚web application 同web page 先好講野喇

其實你地用咩tech 我地真係無咩所謂,總之人同錢就係得咁多,唔好做完revamp就搵我地叫救命,
係咁叫夠人手,又話難main 難改,tech又係你地揀
你地鍾意食屎我地都無符
你睇得多日劇會自動識日文﹖
根本就係為做而做
所以點解咁多人屌full stack developer 係搵笨
一個人根本無可能掌握哂front end , backend 既野
仲要而家MVVM 係拆開哂黎咁玩
唔止寫code,我依家作曲都識好快開紅館
Poe有train 過coding 既ai
你㨂返你個language就得
我試過chatgpt4唔得,佢似剩係睇到個網表面睇唔到源碼,即使可以用regex搞掂嘅簡單case都做唔到
真係會識少少,冇學過日文
咁你都係一知半解 mvvm mvvc係講緊client side嘅architecture,同 server side 嘅mvc 冇衝突,因為mvvm 即係vue 呢類frontend framework 本身就係mvc 入面嘅view
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞