有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
lm
你肯定執完會好過依家?
家陣最多俾客投訴
整完攪到出事賠錢咁你賠?
有啲野行到幾十年唔係冇原因
相反有啲野好似好新好勁行幾年就淘汰
無門檻嘅後果大家都明

一街垃圾
Junior先係咁
加返Waitkey
從來學一個language既syntax一向唔係咩難事 programming專業既位係點樣做得有效率同快同reliable
咪活係自己世界啦
youtube fb ig 乜都好
邊個唔係每次轉新版都俾人屌到化?
佢地敢係因為啲人冇得唔用咋

user就係唔鍾意變
就算銀行叫你用手機app方便左快左都要求契弟咁
例如今時今日都大把人唔知用app 禁錢快靚正
更勿論單純 technical revamp

啲蚊型野財力人力有限又冇 critical issue / improvement 唔revamp 唔得
邊個得閒理你
寫到個code可以work求其比自已用,同寫個code可以scale比幾十萬個人同時間用,完全係唔同層次嘅。

一去到講latency,點sync data,幾多CPU資源,6條9 up time果D,就係傳統software engineering,沒有得簡化,只會越來越複雜。
依家唔得,一年後咪得
我只係講事實,寫code比以前易好多。

你解決唔到,唔代表人地一樣,厄飯食就認左佢。唔難既請你番黎做乜,不如你做番junior 啦。

游學修講得啱
然後就會有專攻呢項嘅ai model
個system舊到support唔到新既business,就會係由user比壓力老細要revamp
但當你Ghost完起番舊的那個,跟住點做?會唔會話你偷資料?
好快有得口講 ai 30秒寫完
真,用太新有19bug 又唔識fix,攪著大家
個客識得prompt 就會
好多傻西信到十足
淘金熱賣緊摌既,緊係同你講遍地黃金
事實係阿豬隔狗都掛到成身都係摌,但都未諗到點用個摌黎掘金
個個都知係 .com bubble 2.0
但因為最後 winner take all 點都要瞓身博一博
過多兩年錢就燒完,result 又無乜果時先會有人提下
咩使用能源太多唔環保
用 AI gen D 無人 main 到垃圾 code,但用既錢仲多過請幾 team 人
我近半年都係set場 做PoC
抄AWS d AI use cases
最搞笑有d 自認係天才既IT 人連舊系統做到咩做緊咩都未熟就走去玩新tech ,話咩舊野好廢
唔係話唔俾你玩,玩完唔該試清楚先,真人真事見過有人revamp完做唔到舊系統做到既野,話新tech 係咁

呀天才,你地做個個唔洗對user 緊係咁口響,用緊既野revamp完後做唔到,你試下咁同user 講
例子:revamp完後話因為做唔到concurrent handling 搞到過萬條transaction 亂哂

呀天才,讀大學都有教你點handle la,新tech handle 唔到我revamp黎托柒咩
只能夠講你思想仲太Junior 不可一世咁
起返底原來你5定7個月前仲搵緊工 唔怪得知啦
搬游學修條柒頭皮出黎講已經知道同你溝通唔黎
Keep住沉醉係自己世界啦
我都希望你有朝一日有新睇法
好過你code from scratch 㗎啦
咁呢個就係management問題la,正常就唔會求其比個新仔走去revamp自己個system既,就算真係做revamp,你會有晒planning要revamp啲乜野function,點樣做,做唔做到,你呢個case係連planning都冇做到
AI應該好快發展出一套剩係AI能理解嘅code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞