有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
你咪鬼用language本身啲加減乘除,自己shift bit啦
可以 不過你要做佢隻手 比爬到嘅野佢 佢會update 個code
想準D可以Dcap埋圖指返想要嘅內容 etc
應該點都要有人review啲code
React 已經好多年啦
有問題都係你問題 人唔夠錢唔夠係公司問題
同framework language無關

Outlook都用緊react
平時有用插件番意個網用咩framework
唔係vue就係react
好明顯係變緊

仲有網頁就係網頁
Web app都係網頁
分咩撚野
巴打好野
我都廢事同佢嘈
想學,有無咩course 比較推薦
你唔識唔好亂up, Python 無class
自學
PYTHON咁撚簡單資源又多(除非深入果D但出面D課程唔會教)
都自學唔到嘅話盡早轉行
自膠
一時up錯
Python唔洗type declaration
你見工記住咁同人講
唔好害人
點會同backend 無關係,呢類framework 最後都係會影響backend implementation
呢種tech 最終搞到front end, backend 兩條stream 但又要夾返埋一齊因為最終都係一個application

回返個主題,究竟呢類新framework tech 到底有咩好處,到底想做到咩目的
我都唔講,你都可以睇返最近research on market sharing trend,而家又開始走回頭路就因為呢類tech 做做下d 人覺得多餘
Hknoit
你話係咪係囉,有咩所謂

AI 幾中一個成功既 business model 就係網上教人點用 AI
叫人上埋 D 濕 9 course,學完小小 prompt engineer 以為自己 AI 專家
而家做embedded programming只可以寫C/C++
出事要識拆assembly做debug
無錯
你寫哂doc 同 faq d user 都係唔會睇,只會打俾你然後屌柒你嗰嘢壞左
事實上條友連個system 做到咩,啲嘢係邊都唔知
User / system 一多,基本上做IT 佬有一半時間就花左係呢啲柒頭皮身上,有時唔係唔想revamp, 而係邊有時間
其實呢個係用邊隻ai
大學python course 咪又係3個月咁上下
好似大貓個system用左三十年,背後link住幾千個automations點搬?
從來都係人既問題
有見過d python project 成個code base 好易睇好易maintain
有好多都寫到亂七八糟
謝謝解答
揾張大波D
依d 咁大既系統唔係人睇。

1. 最先有個 data hub 搞好晒d data 先, 能夠realtime 比較新舊系統 2邊data 係咪 ACID
2. 新system 先處理新既feature 同 automation
3. 舊system as-is
4. 定個target 每年有邊d 舊feature 要整, 因為realtime check到2邊data 係咪ACID, 可以好快知有冇bug。

當然好多野可以交俾AI 睇,對銀行唔係難度。
如果要話現實問題太多,諗得太簡單,咁就要問點解冇人做到,係咪一個做得野既人都冇。咁唔怪得成日炒人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞