有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
新tech 唔識用就唔好扮野,返去用番舊tech 安全d。廢事俾人笑。
怕咩
香港都冇chatGPT
正常喇
本身undergrad 就已經抄code 做project
不嬲由頭做易過執人屎,但IT成日要客由舊轉新都係最易sell,同埋呢班客通常有錢
大陸ai
如果cost問題又至於要去返on premise
我呢10年都係搞large scale systems
又無點聽過
最多聽過data因為 localization 問題要去返on premise

去返on premise 未必平過cloud
最直接SLA 99.95%問題,自己請返d人真係夠料搞到?automatic failover,data replication 都玩撚死人

咁要cut cost到一個server搞晒 咁on permise真係可以好平

仲有scalability, maintenance, security/software upgrade 自己搞返有無計過條數,如果公司有ISO, PCI 呢d更緊要
個間公司都痴撚線
in-house 雖然公司大都未至於要上microservices
個system得個殼

db又係同一個,distributed tracing又無,microservices communication又無搞好

好明顯為左拎resources 而搞
其實我都無同CTO講個systems 垃圾

我又未去到要改變世界,要寫過
都係提出搞下搞automation ,大家返工開心d
用下docker令到environment portable姐
倒返轉,大間先有需要上晒cloud,參考佢哋有咩意思?

參考post:

https://news.ycombinator.com/item?id=31000450
https://news.ycombinator.com/item?id=23089999

BTW入面唔少人係外國startup/cloud provider員工
寫新野有幾難 一班人為威喂 做緊嘅野GitHub一定有得抄 唔識Google頭五條link一定有答案

software cycle由requirement 到implementation 同support maintenance
Architecture 由network數到security scalability

Coding只係一部份 programming language更加係小之見小

條team五個人 做野就易啫
條team五十人 五百人 加埋啲user過萬 有人保守 有人驚死 有人想衝 轉個頭邊個又轉工
好似我學唔識Ruby一樣
同其他lang兩個世界咁款
Exact7ly
樓豬要學下咩叫人情世故
DevOps
係呢個
因為冇pointer 寫慣有pointer 番唔到轉頭

暫時覺得Golang , Rust 同 Dart 係最舒服
其實真係幾多公司轉返on prem server… 你自己計計數條就知. 37signals 都落左cloud 個人經驗係中小企比較抵玩 用cloud 的話
真係, 用番ec2起on prem spec貴到仆街, 講緊係512 core, 3.6TB RAM, 俾幾個月租夠買齊啲鐵
多數use case都係用cloud做dr, 起咗個cluster長期熄機, 淨係比ebs, ecr, eip錢
呢位師兄都講得幾啱 cloud 本質上嘅目的係自動化it operation. 但想講返其實上左cloud 之後你講個一班人都係要繼續係度 因為你自己自動化完個個database provision, backup, failover 之後其實個database support 都係仲係dba . 正如你所講 即使勁嘅developer 識都唔會長期同你做support 所以真正享受到cloud 嘅好處 其實呢班做support 嘅呢一班. 人力成本上 其實係不變 只係做嘢快手左. 其實同ai 寫code 一樣 無論你點自動化好,始終都係human driven. 去到最後cloud 都會變咗長期燒錢 只係早幾個月啲比較大公司上完cloud 發現燒啲錢有時仲貴過on prem 先會有啲公司開始考慮要唔要落返cloud.
當然如果你公司個business 本身未大到需要data Center 嘅話 用cloud 係比較抵. 但本身就有data Center 嘅公司 最多真係攞嚟做dr 就算. 除非你公司係啲國際中小企業 啲service 要係幾個國家咁用cloud 都比較抵
一律用家問題
因為html javascript係hard prerequisite...
樓主其實係做得岩。

上面班人根本就冇野心,唔會諗公司將來
乜都話難做 唔易 ,咁請你番黎把撚咩
咁講你講既簡化因為背後好多做好晒啲lib api 至可以咁簡
有事 先出黎搞
唔識未雨綢繆既?

Revamp就係未雨綢繆
成個best pratice 就係 唔理有冇問題 每隔幾年 就revamp一次
你都會每幾年 換次IPhone啦。

唔怪得之依加啲公司成日咁多incident
原來就係因為依啲有毒思想:
-「行到就算」
-「要錢就不了」
-「唔得先算」

結果唔得,又比屎我地搞
Tech debt就係咁黎
SQL都未出聲, python行埋一邊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞