有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
乜野寶塔塔 未聽過
不嬲用開notepad,唔係話frontpage 同dreamweaver無人用,而係呢啲軟件個預覽畫面同ie 開出嚟唔一樣
Procedural 最好
top過lmax/coinbase?
講黎把撚,你打份工,有糧出你就做,香港code狗其中一個問題係經常當自己藝術家
中國嘢
睇到「依家乜都上cloud」就知其實你covid後冇留意個trend
見過好多CTO跟本廢到爆,有d唔係IT出身都有。只可以講IT入邊真係有料既少,大多數厄飯食。上邊唔打算改,所有人經驗停係10幾年前。你同佢講家下套野係點,大公司係點做,完全唔識。就好似依個post大多數人講,個系統好地地冇事,點解要花時間金錢搞新技術。仲話教精你學下做人先。
咁返工係解決老細比你既問題
理得公司d技術幾舊
揾chatbot 幫到手 debug
有乜 trend
難得正常講真話
班人最面對唔到,就係俾人發現自己過氣,係公司冇價值。未炒佢,係因為其他大粒野唔識IT,仲俾佢厄到飯食。
銀行有ACID應該係幻覺黎
舊底除時係mainframe, 連transaction, SQL嘅concept都冇,點比較?

而且backend 大忌就係冇single source of truth
你講緊嘅方式相信做過N咁多次,一講到做data migration 就會投降
好多情況data本身係唔normalize/consistent,甚至將bug變左做feature
user用左多年都唔會知道,最後一刻交貨先知report啲數冇可能balance到

情況好少少嘅,中途將system變成data warehouse,gen 下 report,都叫做有貢獻
情況差嘅中途炒左成team當total loss
唔係轉左scrum 好耐咩?
user 點會交貨先知問題
一早就知
利申識python & sql in data analytics
講下有咩分別
其實可唔可以咁講

program 係咪都係黎黎去去 if else 做啲乜

利申會考讀 pascal

而家做緊其他行業
接單job翻黎幫人整website,之後上wordpress砌,咁就已經係full stack啦
COVID後外國IT環境唔好,開始縮皮
倒返轉去on prem,用返monolith
美其名想投資newsql, 其實想平平地代替cloud嘅managed db
化寶塔
寫code 揼code 只係形容啦
一向呢個職業做嘅嘢都係設計
至於用咩工具只係旁支

只係我唔會簡化咗去形容
因為係咪簡化咗好視乎係咪right tool right way
你認為用react 簡化咗
但對於interactive 需求低嘅網頁react 係過度複雜

好多framework 都係一樣
用得唔好仲慘過唔用

樓上提microservice 又係經典例子
好很多所謂microservice 根本連個殼都講唔上
成個app lifecycle 都唔完整
有啲仲就咁將啲嘢包入docker 就當係
幾個core 十幾GB memory 先行得郁
成個box 都畀一隻container 霸晒 仲有乜elasticity 可言

=== ===
至於話老屎忽用舊嘢
我睇只係入世未深嘅講法
因為重點唔係老屎忽 只係一切都係講個錢字

我做過唔少project
有錢 係全部人出住糧去上堂 去certified
cloud token 任玩
做嗰班不知幾開心
project 成功與否 已經賺咗張cv

無錢 講條鐵
CTO 自己都埋唔到條數present ROI
張timesheet 填完recharge 返落自己出糧戶口
依家你用唔同language寫都好,大致上都相近。因為framework 令到好多野都有套固定寫法。以spring 為例,DTO、DAO、route、controller、service、repository,你係 C#、Python、PHP會見到相同既野,用途一樣。
未聽過邊間大既會咁做。即使on premise,都可以一部server host 晒 d service,唔需要返去monolith,多人用始終要考慮auto scaling。返轉頭既公司連single point of failure 都可能未聽過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞