有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
全民no code時代可能即將來臨,FE已經有好多no code既選項,頂多係未成氣候

但system 始終要人main,如果公司套system 由AI去maintenance ,IT狗既工作就係mon住個AI,然後有一日AI Mon 住個AI,IT狗既工作變左主要攪個custom LLM,再發展落去連LLM都AI攪埋,IT狗會唔會沒落
我啱啱學緊react
連睇佢個template 都唔明
以前學python C C++ 都係睇人啲曲會睇得明
係你講緊嘅問題
定純粹我太廢
睇睇下做多d就明架啦,我諗你係唔明OOP個design pattern啫,時間同練習可以衝破一切,加油!
樓主pin呢個啦,最make sense 呢個po
C++係個好龐大既language,睇得明都唔簡單,加油!
對programmer 係壞事,冇咁有價值。家下連普通文職、會計都識寫python。
有得即用咁點解要學一年半載?而且香港IT仔咁鐘意轉工,分分鐘一年半載都未到,條友已經resign左

唯一認同你講bank同ibank成日拎stability同high risk做籍口唔進步
好想知樓主做開咩project同咩位
講到D end user 咁順攤咁
佢寫開d system可能冇人用
試下幫賭馬果間機構做system
d end user癲架
雖然同佢意見有出入,不過都pin 啦。
能夠包容意見先有得討論落去
仲要d新野未必有人support
好似m記成日推d新野出黎
兩三年就同你講個product冇左
自生自滅
叫你用佢再新d 差唔多嘅野
做developer 唔係coding 勁就得仲有邏輯思維, 溝通技巧等等都好緊要
除非你去外國發展, 係香港你淨係著重coding 勁到識飛都無乜大作為
大把公司 開親會都係射波大會
仲有d契弟鍾意執住你d 字體字型底色黎屌....
公司都要請個人番嚟寫prompt
你識寫字代唔代表你寫西遊記?
暫時未係,暫時只可以取代到fresh grad,遲啲會唔會連有經驗嘅programmer都取代到就唔知喇
你reply 果個唔係樓主黎,end user 有咩反應唔係我講。
放心,我負責既野好多人用緊。

唔會俾你昆到自爆
agger

好多時候時候debug 同check gen 出嚟嘅code 比自己dup 更花時間
稍為複雜少少嘅case佢就會老作d function
半年好撚強wo
Functional 先最好
無side effect 一入一出
我見有教學,d人係用寶塔搭,新手用寶塔好無?
Stability唔係藉口

連登down幾個鐘會有好多人爆粗

999緊急系統down幾個鐘會有好多人死
所以d 人一支竹打一船人,都未見過勁人。賴完人又賴新tech問題,唔了解問題出係人身上。
學加減乘除多撚餘?
有門檻嘅唔係coding本身而係要實現啲咩功能,段code攞嚟做加減乘除我一分鐘就上手添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞