有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
都係嗰句,講就易,你有冇實際做過revamp? 特別係大system。

我之前做間公司用幾年時間Revamp某System。到做完時個tech已經outdated可以再開始Revamp過。

亦有system係Revamp途中所有用既User + Main舊System既Developer + 做新System既Developer全部換過一批新。

更加唔好提中間有難產既Revamp.錢同時間就用左,最後套野都係Revamp唔到。

另外你講得啱,肯學跟住做就用到,唔駛學一年半載。但呢啲野你留返同end user講。好多end user係連你口中所謂[跟住做就用到]都唔肯學(我返工見過好多連現有System都未識用唔肯學,明明自己做錯唔肯問同dept同事,第一時間就找IT Team仲怪個System有問題。)。你就咁一句車埋去你覺得就解決左佢地唔肯學既問題?到時你老闆只會覺得你係製造問題唔係解決問題。

樓主可能真係好有Tech底,但同人溝通方面真係有待改善。
好搵過磁能線、智能咖啡機
跟我學 Assembly 同 COBOL 啦

無競爭對手
行得好哋哋點解要換?
寫唔難Debug先難
睇你做啲咩
你覺得簡單
係因為有人幫你做好左咋

如果要你寫啲無人寫過既野
睇下你覺唔覺得好簡單

唔通呢個年代重走去寫傳統 J2EE
淨係 XML 都 set一大輪
然後寫個 UI 仔俾人用
都要用啲樣衰到無朋友既 UI library
你唔煩我都煩
樓主都on9
PYTHON有CLASS
不過冇其他咁麻煩
老闆+同事角度:
1. run 得好地地
2. 轉左新野有冇獲氣架
3. 成本問題, host, software , 同事學習時間成本

IT 佬角度:
無野新用 垃圾公司

Revamp 除非你解決到現有SYSTEM 一D 好嚴重既問題 / 有一D更方便既功能
否則D人一律當你多尻餘
由0開始自己定條件寫嘢唔難, 比較麻煩嘅部份係跟上一手留低嗰啲垃圾Code啫
uodate舊錢仲唔抵過起個新system.

我直接起新system 唔好

同埋有做過vendor 都知咩都係睇 manday

鬼唔知 system 有啲位可以update咩

但整嚟有冇用? 抵唔抵 ? 呢啲都要考慮嫁嘛

e.g. 個bug係難fix 又唔係咁重要.

不如搵條友去做其他野仲好

科技係協助人工作
唔係要人遷就佢
你講得掂老闆咪得囉
Revamp唔係你淨係改動, 係成間公司上下都要學過
改完錯左邊個孭
有d it 佬係咁.....
成日諗到自己個program點勁點正法
但好多做出黎既野都係從 "我" 出發
我唔會自爆做過咩revamp project。
但個project做到咁,不如認左佢係厄飯食。

技術始終會進步。俾多你20年仲用舊系統好唔好?到時有硬件同OS 兼容問題,想請人去執都有難度。果陣班人退休,唔關佢事,係公司問題。成條橋係咁。
我用chatgpt 幫手都識寫啦
老細:你幫我去做其他新野仲好
End user 角度1:我唔理你點轉,總之唔會轉到我既SOP,你郁到我啲procedures我就肯定驗屍咁驗,有一粒數錯我都屌死你唔sign off.

End user 角度2:是但啦轉咪轉囉,啲野用錯咪到時瀨落IT度囉。
就係有,先開post
咁AI仲有得進步嘛
有新project 一定用新野架啦
不如食萬寶路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞