有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
我公司上年已經開始用緊嚟寫嘢啦
上實戰好多Work around
佢仲屌jobsdb 新ui
到時係咪都revamp舊野出黎咪比人屌囉
教精佢袋錢入佢袋都唔多謝
人地既tech 野用咁多年,跟足business flow goal 咁走

砌個新系統用哂新tech 有幾難,難在你要考慮埋maintenance ,將來日後既support 同enhancement

舊tech 用十個人夠main, 你新tech要3-40人main,多出黎既人工係咪佢俾?
拆team 少咗人
唔用新tech做死人
你一定係System Analyst
Working level 佔大多數

袋錢落佢地袋都唔會幫到佢

可憐人必有可恨之處
Management有management 個問題,佢呢種自認天才其他人係廢既knowledge 先得人驚
Management 就係信左堆廢SA 9 up,舊tech好廢、舊野好廢,完全唔知人地舊系統頂住幾千人用十幾年都無出過咩大穫野,但結果新系統roll左出黎,因為佢地用既新tech 難main 難改,連user input 既野都搞亂哂
用AI協助寫野有左N年
copilot and chatgpt 我都一出就出錢用
宜家既level咪一個老人痴呆既junior dev咁上下
人既問題都可以懶去d 新tech 度,HK no IT
咪因為你問野似一個老人痴呆既junior dev
邊洗三個月咁耐
求其上YouTube睇一兩個鐘片知道個概念
跟住問chatgpt I have a python question, I want xxxxxx
建議樓主可以搵下D 乜乜廠既公司 / 港資 返下工
大把vb6, powerbuilder 你revamp 飽佢
唔識個個似係你wow
新tech 當然有新tech 既玩法,d 人一知半解當d 新tech 神咁拜,
你格硬要用又做唔返以前既野,唔屌你同新tech 屌邊個?
你去外國做都係咁
stability大過一切
先定義新tech 有幾新先,你講既係spring? react? 定係d 依1-2年先有既野先?

如果其他同行都用緊,係班SA癈,關個tech 咩事
Google, Microsoft, Facebook 出既新野,你地咪一樣追住用。咪講到人地冇開發新野。
睇platform
仲有唔少cloud-based 行production-level Python一定要用class
其實唔係stability問題
係business logic問題

正正常常一間公司啲有用嘅product肯定成舊logic,如果user冇心一路幫你解答返啲要求(現實上user個個都唔會想同你晒咁多時間),你係冇咩可能100%用新lang新tech還原返成個一模一樣嘅嘢出嚟

有咩事錯咗又係你it嘅問題
新公司 新project 先會新tech行先
有番少少客 已經唔會大改tech stack
邊可能下下revamp
爬一爬PO 發現樓主係調轉左 dev排頭 客擺到最尾
有邊間?開名。我去挑機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞