有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
大部分人都係用ide gui input 去整網頁
有幾多個人會用notepad 逐句去打
冇門檻但係果類人算唔算 Programming
Code撚冇左AI唔撚掂
大勢都係0 code 架啦
咁唔係好事咩
而家唔洗識咁多嘢都砌到出嚟 (識少少都可以用AI執頭執尾)
有能力寫到勁複雜都得
好事呀。但仲有班人拎自己係老餅programmer 打飛機,又跟唔上新技術。
岩呀,寫CODE = 學點整士巴拿
用ai = 學點運用士巴拿
node graph真心只係俾小學生用,框住晒要人跟住淨係用佢俾你個少少function。
好多時根本無人完全識現有sytem,
搞到 revamp 唔到
係都係印狗腳震先
冇可能有人識哂
就算搵返上幾手都係咁話
print("Hello World") 有幾難
認真由0開始學PYTHON基礎(出面課程教果D內容)都唔洗3個月
不過會用得未熟咁解
Overengineering
啲岩岩畢業做左幾個月野既fg最鐘意咁諗
佢地唔會明新system整完出黎要debug de幾耐個system先會stable,好多野你test case好難覆蓋得晒,有啲真係user用落先會發現到,而呢啲bug造成既問題已經可以令你啲客唔再用你,淨係呢方面個潛在損失已經可能大過你無啦啦走去整個新system既cost
用咗兩個月Rebuild咗個十幾年不停加嘢嘅system
然後試咗半年先上
見到好多人都覺得啲做了十幾廿年老屎忽敝帚自珍咁,其實都唔一定嘅

其實自從有internet同google之後
有乜柒idea總會搵到sample code畀你抄
由果陣開始啲打code狗已經知programmer已經再唔係鬥某一種language 嘅proficiency 架啦。

老屎忽見到要轉新嘢就標冷汗,以我所見唔係因為懶,或者僵化。大家都知it tech refresh同其他專業唔同,往往唔係incremental, 而係砍掉重練。唔緊要嘅,只要有時間,學新嘢唔係問題。不過人哋見你係老手, 會唔會真係畀咁多時間你呢?就要睇下個老屎忽彩數
半年上到已經算快
現實:係本身個system 已經俾客投訴,你班老餅唔願執,仲講stability。
咁呢樣係management 問題
唔願執就兜走啦
如果班老餅大power 到唔洗理d 客, 你急乜姐
因為樓豬急住要人認同佢價值觀
想刷下存在感 俾自己覺得佢勁過班senior
駁唔到個啲comment佢唔理架
佢地慣左轉工,拍下蘿柚俾蘇州屎人執
講就易 到你升到上黎落手做又睇你做得幾掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞