有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
由 Python 開始,已經將個寫法簡化。React 用functional component 連class 都冇。STEM 教 Scratch。好多engine 都唔駛寫code,用node graph。各個API framework 寫個api 都大同小異。

跟本家下學program 好快上手,但用node graph代替連唔識program 都識用。你話有d特殊情況係要有個識program 既去寫,但依類需求只會越黎越少。

公司班老餅只係keep住將個program 有咁舊得咁舊,完全唔想用新技術,黎保住份工。
學寫prompt
依家其他行業的人讀3個月就識寫Python
2000年時代大把人有自己個人網頁
寫基本html css js 唔係問題

coding 本來就無門檻
寫code 撚會唔會就快俾AI取代?
所以淨係識call API咪搵唔到工
識用重要過識寫code
咁對比番啱啱有電腦時要寫 Assembly Code到有 Compiler 個情況咪差唔多,一向終極目標就好似Chat-GPT咁,你用文字俾要求,AI就出個Program
宜家頂多係AI幫你整好零件, 然後都要你自己組裝
同埋好以爬蟲都係要自己寫
有人話叫AI寫都得
但我試過唔得
Program既野從來都係大同小異,邊樣有效率咪用邊樣,
從來都係睇你想點design決定用咩pattern,

另外node graph呢類野有左幾十年,
以前有Visual Paradigm呢類Software已經可以Chart轉Coding,
其實唔係咩新野,咁易取代到Programmer早就十幾年前無晒。
Programmer既職責在於要識解決問題,唔係無腦寫code。

另外好多新人成日都會誤會舊System唔肯用新技術Revamp,
問題係舊System好多時候重視stability 大於其他野,
寫新野要同好多方面去夾,亦好多時要User重新學過,
新System點樣確保無事同做得返晒現有的流程,
新舊System點樣過渡,出事時點處理,邊個負責。
仲要用好多時間人力物力去做,
而又點樣說服老闆去晒咁多資源去做新System等等。
講就好似好易,但中間好多野只能講唔係咁易嫁師傳。
會唔會反而唔請新人
因為無 domain knowledge
function component, not functional component
js本來就無class ,es6 class 係tc39就班backend轉過去既人格硬加既野
冇class有咩問題?
佢賣GPU 實係咁講

煙草商都唔會叫你讀萬卷書
Python就算無class
其實去到最後大家都係用番typing /pydantic之類做control
唔識basic 寫prompt 砌曲
同以前上堂抄曲一堆bug run唔到一樣
我講既野都有5-6年,用晒去production,銀行都用(例如spring)。係睇到越黎越多情況係咁,好多只要跟住做就已經用到,唔係要你學1年半載。

d公司仲用stability 或者domain knowledge 做藉口真係好樣衰。望下同行用緊乜先,不如直接講你唔識算。
有claude 都唔使點再學寫

但我覺得Basic 基本都係要學
起碼識個logic 點行
如果唔係你好難同ai溝通
又好難知道點叫佢改
事實就係做唔到人類咁靈活 差十萬八千里
要取代仲有好慢長嘅時間
以後就係用人類語言寫,基本上學code學20%已經夠,之後就係學解決方案
呢D想法 咪就係普遍老闆同員工既分別
你咁睇又唔啱得哂
寫 code 簡化必然趨勢
唔通你又好似以前揼石仔用 program 畫個 window 出黎 display message 咩?
好似 d IC 咁配件越來越細, 最後發展成 chipset 咁形態
唔通仲要去搞一堆 transistor 去砌咩
人腦有限顧唔倒咁多嘢, basic 嘢砌完就算唔去再搞
接落黎就搞 high-level 嘢, 除非你有心做好成個 system performance
否則唔會由 low-level 砌 system
亦合適快速開發嘅社會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞