有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike
Python真係正。根本就future trend。
複雜事情 簡單化。

啲死人Java public static void main arg 真係唔撚想睇 好傷眼
JAVA最麻煩係又PUBLIC又PRIVATE CLASS
都算
兩樣都唔加想點
我本身用開php js
你同樓主個思想都好有毒
[唔理有冇問題 每隔幾年 就revamp一次]
就等同我問樓主上面個問題,
你老闆問你點解要Revamp你係打算咁答佢?
樓主就答我:[又唔係我負責,做乜要我咁好心幫你說服你老闆。]
換轉你做老闆你敢唔敢比一個咁樣答你既人做System Revamp?

你換電話可以有好多理由,但如果個理由係每隔幾年就要換一次
唔去考慮理由,原因,單純為換而換。
咁同你口中的有毒思想差唔多
更加唔好提,Revamp同換電話唔同,同樣係一件好高風險既事
你換電話比錢買就可以買到,過資料Apple幫你打底
你唔係24小時都需要確保部電話用到無Down Time
出事時都容易解決問題,因為只有你一個用家。
但銀行醫院公司系統,講緊涉及人命金錢。
講緊24小時有人用,Data Transfer要自己負責。
更加唔係話比錢就確保Revamp Project一定成功。

有啲野唔係因為佢舊,或者個tech outdate,就為做而做。
全部public,費時煩
如果本身係做apps developer, 咁有啲咩技術ai做唔到
點先算做到?
唔加係 package access

When we don't use any keyword explicitly, Java will set a default access to a given class, method, or property. The default access modifier is also called package-private, which means that all members are visible within the same package, but aren't accessible from other packages
啲 boot camper 唔識 sql 無理論根底
諗埋哂啲旁門左道
又要用 lock 用 single thread manager
識 database design 嘅加個 unique constraint 就收工
以為自己寫緊 fb ig 秒秒鐘幾千億個 transaction
個底仲係 rdbms 咋
殺雞用牛刀
自己睇code 9估
我幾年前自己寫嘅internal tools都唔會無故revamp啦
一開始寫Python真係有少少Culture shock, 例如啲Syntax同C++, Java完全唔同,不過寫多啲就冇嘢
Freecodecamp, W3School呢啲好多免費source
本身寫爬蟲一定要有基本嘅html css JavaScript 嘅concept先至得,否則好難寫得好
Unique 點應付concurrent update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞