有冇人覺得寫code 被簡化得好嚴重

341 回覆
42 Like 469 Dislike

一做revamp 又要study哂成個舊system
有啲耐到問返user都唔知係做緊咩 真係勁難搞

話就話revamp 話就話乜都跟返哂舊system
堆user咪一樣提新functions 新logic

跟手到UAT SIT 又勁多問題出現
問完又係完全冇人知

有時呢啲情況真係while loop嚟

利申 政府project
就算我code for food
我都認為越簡越好
人應該諗架構, 諗大方向
細嘢就ai做哂
咁就可以多啲人力資源做其他嘢
做revamp 係好需要一個開明既老闆
冇人提嘅function 啫係冇用啦, 唔整
user turnover rate 一年幾百%
個system 有d 歷史都十幾廿年
點會知

主要係震住班老屎忽, 通常呢班人係最大阻力, 乜都會左屌右屌
新project都話可以用下新
下下有新技術就成個system re-write咩
先唔講有無時間 都要資金啦
仲有個language有無缺陷都未計未摸透
只有傻閪fg無長遠考慮 好有熱誠成日諗住自己改革公司
先會成日提點解唔用新 點解唔用新
太激進,一整到計數機就叫人唔好學加減乘除
不嬲都易學難精
user 淨係理自己果 part
有時係 tech 佬提返個 user 有乜其他 requirement
例如 legal 果啲
堅,保障番自己
寫程式唔係必要技能
有基本邏輯就得 (中國邏輯要另外學)
問題係舊System好多時候重視stability 大於其他野

Agree
revamp唔會一次過上
續team 成個flow fine tune囉
react唔用class component又得罪你啲咩
做左20%
負責果個轉工
跟住又start over... 又問requirement

冇document咩
政府機唔係幾年換一次
有呀
咪開住份document 出黎問

啲人講緊愈寫愈複雜
以前Php jq html css 就起到個website
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞