某程度上係啲冚家剷巴士攪到周圍都塞車,認唔認同?

321 回覆
104 Like 1377 Dislike
問題係宜家啲人係要出市區返工返學
起啲新界駁新界嘅鐵路根本冇效益
全部人唔撚渣車去搭巴士地鐵條路多返好撚多位啦
你自撚私霸撚住條路仲屌返巴士轉頭
有時都未打算讓部巴士 跟我尾部的士已經又閃大燈又響安
我就會好想讓下巴士
講咁撚多做咩呀

而家都未正式放暑假, 都已經無晒塞車
巴士就無減過班, 問題係邊大家知咩事
屯荃早幾年經濟好
全部上蓋起晒商場私樓應該有人肯入紙既
當係高級shuttle 都抵

但你話屯門出市區嗰班客, 都唔會用屯荃

而家算鳩數啦
西鐵一早飽和咗

政府上年先放風話要起中鐵線分擔西鐵負荷

全世界都知私人工程造價不嬲都低過政府工程,有時甚至可以慳到一半
西部外走廊≠西鐵
係一條屯門經欣澳直達港島西嘅鐵路

深井淨係起條單車徑都咁多聲氣
起鐵路+上蓋?妄想
老老實實起返西部外走廊好過
北環線日後會駁中鐵線出九龍,重可以比埋北部都會區啲上蓋發展,點會冇效益

長遠發展北環線重會駁埋皇崗、文錦渡同香園圍,食埋北上條水
佢係講屯荃冇效益
佢地車頭兩側方向燈咁細又唔明顯
好多司機都睇唔到佢地打燈
不如咁講啦,比架車你揸返工你都冇位泊啦

有得揸車返工,邊個會揀搭巴士,唔好講到自己咁偉大啦,你冇得揀啫
都係差唔多野啦

冇效益咪搵過第二條起
田螺車仲阻定,成日高速公路行60仲慢撚過巴士
你試下夜晚9點後跟係巴士後面,仲快過快線呀
我D跟牌行尾燈都見唔到
佢慢係因為前面有車喳
你試過未呀?

Sor,你有車嗎?
巴士限速70,可以有幾快

而家重有GPS動態限速,超速就會report比寫字樓

定係你手車重慢過巴士咋
係其他車慢

而家揸車行沙田路大埔方向, 落斜嗰段跟住巴士係行盡70
屌你啲廢柴行快線都係得6字頭, 好心就死返去慢線
日頭我唔敢講,但係講緊夜晚9點後喎

巴士都唔係架架敢70衝落山,好多都係得60幾
政府工程咁撚麻撚煩,又呢樣又個樣,梗係貴啦
e家好多撚樣心理唔平衡 越黎越仆街仲要理直氣壯
以前都係見人cut線篤油
家陣癲撚到見巴士出站要篤油 見校車篤油 離遠大路見小路有車想出想出 就響條限50既路踩到上100唔俾人出
遲下唔知會唔會篤警車油

應該要取消所有跨區巴士路線,推哂落去搭地鐵,釋放路面空間

明明大部份市區同新市鎮已經有鐵路覆蓋,根本唔需要再有巴士出市區
當年咪搞到荃灣綫超載 過咗安全水平
所以應該屯門要起多條火車線出市區,再cut哂大西北啲巴士
你俾錢同地去起呀傻鳩
用吓個腦先reply
if you have one
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞