某程度上係啲冚家剷巴士攪到周圍都塞車,認唔認同?

321 回覆
104 Like 1377 Dislike
首先屯門南延線都未起好,未穿過晒成個屯門。而且近郊站唔喺步行距離,巴士一定多咗吸引力喺一、兩程過,唔使輕鐵駁,再轉其他重鐵線。既然西鐵迫,即係會有壓制需求,已經唔係所有有得揀會搭嘅人搭緊;同時亦冇載晒同一時間想上車嘅客,令個最高載客率係冇咁高。你淨係識講屯門,完全冇諗過淨係起1條線時屯荃定線快嗰幾分鐘係令元朗區兜得仲慢,仲有北環線;而且根本唔會經屯門南,即係佢哋永遠都要輕鐵駁(未計河西面點)。
玩轉車塞爆係證明根本冇可能好似啲揸車撚咁講巴士唔跨區或者喺市區設中轉站
西鐵塞爆即係表明重鐵係冇可能承受得哂沿線居民需要
尤其重鐵啲班次受限於路軌 冇得加開太多班次
所以根本唔可能亦唔應該取消跨區巴士 反而應該加開巴士班次解決交通需要
我覺得的士仲大問題
我覺得巴打你有樣嘢講到重點
大西北所有重鐵站根本唔係步行距離
大部分居民都要經壟斷區內交通嘅輕鐵先駁到重鐵
巴士的確會更加有吸引力 因為規劃路線嗰陣可以淨係集中喺一個相對細嘅區域兜客
變相乘客可以兜少啲路出市區
就算之後有屯門南延線 我估淨係會吸到少部分客
要兜去天水圍同元朗先再入市區始終死症嚟 而且多少少嘅乘客仲會塞到天水圍同元朗啲人上唔到車

問題係即使有部分人因為種種原因唔揀重鐵
西鐵合併入屯馬線之前嘅載客率都已經接近100%
朝早繁忙時間嘅巴士又係塞滿哂客
即係所有大西北公共交通嘅載客量其實已經飽和
要起多條重鐵始終唔容易 加巴士線始終先係可行方法
你只係描述緊得1條線嘅情況,冇反駁到佢都有講應該起多條線。咩叫冇可能?等於話巴士唔加班就載唔到多啲客,所以巴士都唔得。你嘅邏輯即係香港80年代荃灣線迫爆,所以只可以加巴士,重鐵已經冇可能解決到。
而且係咪巴士加班就會突然冇人搭鐵?因為而家嘅巴士全部都滿?
問題係以大西北嘅地理真係好難開多條線出九龍或者香港
屯荃鐵路深井班友唔會贊成
元朗八鄉錦田同新田人口密度咁低 邊有足夠客源起條重鐵出市區
就算係天水圍 我當喺天水圍北加個站 之後一定要揀出屯門定出元朗
條路線點行先
穿去屯門出市區會有屯荃鐵路相同問題 穿去元朗又要喺邊度整個站
佢提出開多條線係源於佢唔明白大西北好大 新嘅重鐵線點劃都唔掂
唔係佢點會講到大西北出油尖旺嘅巴士線有8條好似好多咁
中鐵線係咩,你覺得北環線都唔應該起?中間冇人口嘅結論只會係冇中途站,證明唔到點解唔應該駁埋頭尾。你等於話以前錦田更少人,即係西鐵都冇客源所以唔應該起過去。人口密度低都有接駁巴士可以做,何況而家除咗古洞之外會開發埋新田。
跟住大同起唔起到有咩關係?大埔夠係市中心完全冇鐵,又唔係冇人搭。
其實香港咁多人,本身就唔應該有私家車係路塞住哂,應該立法只有公共交通工具先可以喺路面行駛,咁應該會立即路路暢通
抄牌 油錢 每月泊車 保險 再加上要自己揸
就算架車唔洗錢送俾你 都大把人會選擇唔要
一人SUV先係
學歐洲揸26未得
所以咁多年嚟都係打算掃管笏就出海經欣澳去港島
而唔係屯荃

如果要起屯荃應該要趁深井未起樓果時沿青山公路推出去

當年係有諗過用輕鐵駁出荃灣,但係輕鐵真係太廢,如果係海邊填海再用地面鐵路起出去應該會係最平
其實關事

好多人都係holiday driver 本身已經有車
你真係cut 撚晒啲巴士第二日咪同你揸車返工
我反而覺得市區中轉有得玩
例如前水務局重建整個大型總站
巴士一出站就直上西九龍快速/ 獅隧 去新界方向
彌敦道另外開一條轉車線feed 啲客去轉車站

講真巴士續條續條咁上客反而效率低, 乘客唔like
之後好似268X 嗰啲旺角尾站又變左旺角上車要企返入大西北
其實要起東西九龍線就真
南昌/ 九龍站沿住亞皆老街去啟德
另外中鐵線再伸延去旺角東/ 啟德方向

東涌線/ 西鐵/ 中鐵線/ 荃灣線就係爭左條線串通埋一齊
東九龍交通真係好大問題,啲路又爛,又多交匯處,好多時明明個個守規矩就快好多,就係啲撚樣成日打尖就塞埋第二條線
佢埋站我速度唔快都讓佢

但好撚憎啲巴士佬入站淨係隊個頭 個尾食撚咗條線七成 成條線佢買起咗咁
依家啲A線無皇管
天水圍個架on9到淨天水圍都兜半個鐘
未計朗屏開出黎
然後又無啦啦去埋洪水橋一個站

沙田大埔又係
改到弱智

收工仲白痴
又博覽館又港豬澳
呢度都兜左差唔多二十分鐘

依家A線一啲都唔快
隨時閪過E線
巴士一架150人 私家車比盡4人
一架頂30幾架
唔計埋巴士停幾耐, 起步幾慢
巴士慢都算
死埋慢線撚飽佢吖嘛
成日大支野對出快線
仲老撚奉要其他車讓你
明明條快線行緊80以上
一架巴士對出嚟,逼全部車停低等你

之前試過有段時間巴士按章工作
成條路面幾撚通暢
係吖,一架巴士150人,一架頂到30幾架車吖
不過只要唔洗俾巴士塞住
點止30架車走撚左
你有車都冇用,你返到公司泊邊?

如果解決到泊車,你係唔係都會揸車返工啦
想唔塞坐直升機啦7頭
以前果個年代咪一樣咁多巴士
分分鐘仲多過而家
但係以前馬路係冇咁塞車㗎喎
根本就係依家啲私家車太多
應該學新加坡咁樣加重税呀牌照費嗰啲
咁條馬路就一定通返好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞