某程度上係啲冚家剷巴士攪到周圍都塞車,認唔認同?

321 回覆
104 Like 1377 Dislike
到時咪成條路都係26囉
26成本8成香港人夠俾有突掛
26你出到市區有得泊?
呢度唔係澳門
我真係覺得北環線同中鐵線冇乜用喎
尤其北環線 就算上蓋起埋樓都唔一定有人搬入去啦
呢兩條線駁嘅仲要係錦上路站 用到嘅人都幾有限
真係起呢兩條線仲會cut巴士線或者cut班次 我諗對於大西北嚟講係惡化咗交通不便呢個問題
以前大西北啲巴士去到深水埗就收皮
結果搞到一鑊泡先焗住取消呢樣嘢
所以憑以往經驗已經知市區中轉根本唔可行
維持現狀係最好 啲揸車撚嫌塞車咪搭地鐵囉
填海造地起地面鐵路點都唔會平過巴士
宜家亦係好正路咁用巴士連接屯門同荃灣
你要諗埋運量同佔用道路空間個問題
實際上啲人目的地都唔係荃灣
M線客量都下跌
咁論運載量同佔用道路空間嚟講
巴士喺呢兩樣嘢都平衡得好好 唔覺有咩問題
咁點解大多數坐巴士嘅時候冇塞車呢?
去到荃灣咪可以轉車出市區
冇問題當初就唔使起地鐵啦
啲車手唔炒車邊會塞車
好似呢部黃色車咁 玩撚到屯公三線全塞
https://streamable.com/oh27a2?t=0&src=player-page-share
屯馬荃灣西-美孚最繁忙
你都戇撚鳩
有巴士直出市區仲去荃灣轉車做乜鳩
你真係以為屯門去荃灣好撚近咩
咪係 當年西鐵南昌止步都冇客
吓吓都巴士直出市區咪搞到彌敦道晚晚塞巴士囉
你唔揸部錢七出街咪唔洗塞囉
講到鐵路咁好你咪又係唔撚搭 咪證明你自己都知鐵路車根本係垃圾
講真 搭西鐵吓吓要轉N次車真係冇乜吸引力
仲要貴過搭巴士 又冇巴士咁舒服
當年冇客就好心拆咗佢啦
而家起完九龍南線+沙中線咪有客囉
你班窮撚去哂搭鐵路我揸車咪唔會塞囉

慘得過你錢七都養唔起要搭巴士咩
咁我更加要支持巴士啦
講真塞車關巴士撚事咩
你班車手揸好啲部錢七咪唔會塞車囉
你班契弟日撚日炒車咪塞車囉 有時仲要辛苦清潔工執返你哋啲內臟同手腳
宜家駁哂仲衰過之前啦
日撚日封住條左線上落窮撚重話唔關事

三條線變兩條線,兩條線變一條線

你睇吓Google map朝朝無啦啦大直路塞車邊到唔係因為要比巴士埋站

逢星期六晚堆巴士例牌霸哂成條彌敦道
咩叫無啦啦塞車
我次次見親都係啲私家車的士貨van之類炒埋一碟搞到塞車嘅
有時仲要有啲紫色血跡喺條路度 好撚影容市容
掉返轉頭最多巴士停嘅位係轉車站或者窮隧口嘅巴士線
你又揸唔到落巴士線 影響你條撚咩
巴士真係好撚多路線重疊
例如港島有一堆巴士線
其實同d 過海車行嘅路線完全一樣
如果d 過海線有分段收費
嗰堆唔過海嘅線跟本全部無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞