某程度上係啲冚家剷巴士攪到周圍都塞車,認唔認同?

321 回覆
104 Like 1377 Dislike
純粹紅磡上車冇位坐 但係轉觀塘綫/過海係方便咗
馬鐵或者嗰幾個新站可能係嘅
西鐵嗰邊都係冇分別
所以我一路都好懷疑重鐵對大西北嘅用途
尤其北環線或者中鐵線呢啲
巴士始終係更加實際嘅選擇
點會冇分別
而家紅磡轉車過海行少過以前尖東轉
去油麻地又可以何文田轉
觀塘就鑽石山轉 唔使再行美孚條路
全世界都坐巴士同地鐵就唔會塞車喇
但係除咗紅磡轉車過海之外
其餘嗰啲連車程都兜遠咗
同埋始終唔夠巴士快
但係兜完都快過以前美孚轉

馬路我唔評論,但如果講路面,
最影響果d其實係慢慢行果d肥西,仲有條路已經好窄好多人,但仲係到拖住手慢慢行塞住條路果d女仔或狗男女,又或者係行路不便拎拐杖,但都仲要係正正中間塞住後面行果d廢老,又或者係買少少野但又要拎住大大架車仔周圍碌果d仆街
因為o的on9私家車變碰碰車
大把人尻泊o架啦,你估而家個個楂車返工都個個有位泊丫? 到時條路直接變停車場啦
冇撞車, 轉車站日常
我就係因為巴士越cut疏先買車返工
冇左巴士個個揸車仲塞
東西九龍連線任何定線都有嘅問題:
1. 冇填海新增需求
2. 屯馬綫東九龍段載客率唔算好高
3. 觀塘線延線客量會跌
5. 重鐵站站距、站位令覆蓋冇闊多好多,唔係話特別方便,都係爭返現有客源
九龍中部要起必然要穿山經何文田邨北面,否則冇其他機會改善;九龍醫院客源唔夠多。亞皆老街好似易起,但而家都唔興明挖,影響啲豪宅、同醫院;改道時中九龍幹線西行兜返旺角東行要經大角咀--旺角道太迂迴、容量低。亞皆老街旺角段,同埋窩打老道油麻地段,都有箱形暗渠,係冇咁易起。
南昌站可以唔使考慮住,東涌綫喺荔景站轉荃灣線已經夠方便,西鐵有中鐵線。同何文田區一樣道理,改善西九聯繫彌敦道走廊得呢個可能,而且而家都想油旺重建。所以西九係唯一合理算選擇,而且有機場快綫,同埋西九文化區、商業區,並且對中港可以吹西九龍站改善跨境聯繫。個形狀上,荃灣線可以當西北面對角,觀塘線延線一定係東北面對角,東九龍連線就要充當埋西南--東北對角線完成埋個網絡。
但個考慮同中鐵線比東面有咩好駁。九龍灣站--寶琳站唔知可唔可以整到中途站。牛頭角站--順利站--寶琳站,觀塘站--秀茂坪站--寶琳站,就不如經晒觀塘避風塘(不論兩岸邊一面)服務埋茶果嶺喺油塘站交匯將軍澳線過海,可以預留東延畀如果將軍澳灣再填海開發;而且架空轉地下車就唔方便,未計兩個站嘅容量。至於以前好多人成日話東九龍綫喺鑽石山站東延,其中有啲問題就係應該無助舒緩觀塘線南行坪石段載客率,中途站覆蓋太重覆,屯馬綫重疊。
問題就發生喺九龍灣段,淨係容納到1條線。中鐵線不論宋王臺站、定旺角東站總站都有啲尷尬。又要處理同啟德區內運輸系統分工,以至好唔好起返啟德連接系統以前有嘅觀塘海濱段代替。
啟德區內連接系統東北延都係個可能,就算電車公司都建議過(當然佢就靈活高成本效益)。何文田一樣可以考慮輕型捷運算,正如當年慈雲山、同黃埔。當然就要諗跨區,定區內,定對內外兩方面一齊做得好。但中鐵線喺旺角東站穿過彌敦道環迴返西九做總站就有啲無謂。
總結嚟講,東九龍可以分兩個走廊:
東西九龍連線:舒緩觀塘線,服務山區
藍田-馬頭角連線:觀塘區沿海,過海,將軍澳連接九龍半島(唔太可以吸引將軍澳線逆向再兜埋山區去返觀塘海濱,何況康城支線要再轉,而且兩邊冇聯合班次)
屌 睇嚟遲啲要考車牌先得
長度闊度改細架d、高度改4層,冇咁阻路
日日抄張320咪睇你鳩泊到幾多日囉
一…個鐘
你設計黎睇下,唔好得個up 字
記住巴士要有防傾側既要求,記得要計埋數
行少咗係真嘅
不過快一分鐘到我覺得似係error多過真係快咗
事實係,放工時間都有d 巴士得幾友坐,一個站幾條線,洗唔洗咁方便
係 應該廢除巴士個個揸私家車就唔會塞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞