某程度上係啲冚家剷巴士攪到周圍都塞車,認唔認同?

321 回覆
104 Like 1377 Dislike
龍翔道又壞巴士 屌你老母
今朝沙田又係巴士撞貨車
乜撚野都關巴士事
啲錢唔起鐵路都會拎去明日大罪架啦

不如起啲對社會有用嘅野
唔gur咪應徵揸巴士囉
其實關事
因為當冇車撚都去考埋牌揸埋一份嗰陣,大家會一齊塞喺條路到

你去過東南亞啲大城市就明白㗎喇(新加坡除外)
交椅洲包埋鐵路 不過去港島
80年代咪玩互補囉

大西北大部分線都喺深水埗止步

最後去到90年代隊爆條荃灣線咪又係開始褪呔
要起就起撚咗

BOT邊個同你玩呀,而家你個發展權好撚馨香呀?

人哋發展商拍你塊面話佢冇興趣投地喇
香港揸車成本高
好少人會因為公共交通差而買
多數係中意車,車屋企呢啲原因
所以其實90年代就應該趁早規劃新線,西鐵用地鐵規格起駁東涌線過埋海黎做分流

香港規劃短視到一個點,人地日本市中心站有成幾條線做分流,香港就得一條線,而且每條線各自為政做唔到分流
其實唔關事

就算聽日開始冇巴士搭,你都唔會因為咁而揸車返工,因為你屋企 / 公司都冇位泊

你鳩泊日日抄牌我睇你捱到幾多日

最後大部份人都會轉搭地鐵、小巴、甚至的士都唔會揀揸車,因為根本唔可行
西部外走廊
1. 80年代初已經考慮過北至天水圍嘅新界西北市區連線駁第2荃灣線,當時有沙田-赤鱲角鐵路,由東九龍線過海,加上九龍半島東西向嘅東部過海線經啟德跑道過鰂魚涌站。80年代尾仲係有諗過馬鐵南延九龍西經西九龍過海,直到機場鐵路都有考慮埋留位畀東九龍線過海嘅可能(所以點解機場鐵路一開始就係複線冇考慮過雙複線)。90年代初出現西鐵係有北環線支線,原意做埋直通車、同貨運,所以要九鐵規格,而且最早係12卡冇咁密班次去應付共用同直通;所以西部走廊到天水圍,屯門畀西部外走廊,並且考慮埋大嶼山港口鐵路畀北環線駁埋大嶼山。90年代中政府都已經諗到東鐵線過海;90年代尾九鐵已經同地鐵公司商討,並提出東西走廊將西鐵東延鑽石山站再北延駁馬鐵(而唔係淨係當馬鐵南延)。
2. 東京頭兩條線規格係短嘅細車卡組成少卡數嘅列車,其他都係短過香港。開頭係用嚟取代路面電車,所以咁多細站;而香港有巴士。班次都係冇香港咁密,又有幾條線要有急行跨城。各種原因令容量冇咁大,加上地理分散過香港,所以要咁多條線負擔同覆蓋。而且初期係未成熟冇乜規管嘅相對自由市場出現瘋狂集資起鐵道,以至出現咗咁多公司互相競爭。
沙中線提過內陸方案,維園站--禮頓站--灣仔南站--香港公園站,就會令北岸3條平行線,甚至第5條過海鐵路可以起晒兩個定線出現4條。九龍新界都冇容量問題,要覆蓋就不如起輕型鐵道。
直到而家新鐵路規劃一路都係只諗過海,油尖旺一路都冇人理過

而家大西北出油尖旺咁多條巴士線根本夠養多條鐵路
中鐵線算咩?一樣係以前諗過區域快線嘅西鐵快線。你冇理解到個原理,係透過起過海線分流去舒緩九龍段(以至新界段)。
跟住冇1條線載客率有問題,點解要起?重鐵容量係幾萬。你有10條3分鐘班嘅巴士滿載先有一半使用率,又唔係會吸引晒所有客。
新站唔會方便過舊站,如果多數新線客轉返舊線有咩理據起埋市區段。油尖旺有咩空白未覆蓋到?仲要彌敦道走廊有兩條線。
另外西部外走廊特別在可以經港島逆向去埋九龍,原本諗港島線西延(起地鐵時都已經有人諗到)轉1次車就得,不過市區線列車極速太低。2000年代頭,西部外走廊除咗有諗駁埋東西九龍連線,仲有考慮過沙中線西延,即係1程過去到九龍。
而家大西北出油尖旺嘅巴士有8條、出葵青荃嘅有11條,基本上大部份都係同鐵路平行,如果當初規劃恰當係可以養多條鐵路

要搞死跨區巴士好簡單,立法巴士上快速公路唔可以有企位就得,其實外國大部份市區巴士都唔比上公路,上公路嘅高速巴士都唔會有企位,呢方面香港算係幾異類
係市區內搞個轉車站唔好幾廿百部巴屎行埋同一條線好撚過啦
1. 不如你自己乘埋佢哋班次計下有幾多架等於幾多容量先?淨係拎幾多個編號出嚟講有咩用。而且唔好唔記得啲M同X車載埋260X呢啲轉車客,會計多咗。
2. 都唔係咁簡單,例如德國有企位限速低啲。我同意,但就要相應放寬返冇企位限速。而且例如日本冇企位係有接凳喺通道。
日本玩補助席其實係幾大癲,萬一撞車著火就齊齊燒死

外國高速巴士大部份都係跟牌行,香港劃一限70其實都係一個異類黎
以大西北嘅地理環境根本冇可能做到「規劃恰當養多條鐵路」呢回事
宜家嘅西鐵線由屯門新墟嗰頭出發 要兜去天水圍同元朗先再出荃灣已經令好多屯門居民卻步揀搭巴士
更甚者係就算有班大西北居民唔搭鐵 宜家返工時間嘅西鐵逼到要兩三班車先上到車
咁其實都show到盲目起鐵路係唔會滿足到交通需求 冇可能唔用埋跨區巴士

你所見到嘅「大西北有8條線出油尖旺」
歸根究底就係大西北太大 就算係天水圍去油尖旺都要兩三條唔同巴士路線先滿足到居民需要
而且集中一處轉車喺上世紀已經俾現實證明係唔可行嘅方案
香港始終唔係外國 香港嘅居住地相對分散得嚟人多 唔可能玩到外國呢啲方法
繁忙時間計 一架巴士載既人閒閒地多過五十架私家車啦 有腦少少都知巴士定私家車令條路塞
以前咪全部大西北巴士喺深水埗落車轉車囉
結果係塞爆荃灣線 證明呢啲屎忽方案唔可行
講真 一早應該加私家車牌費同電油稅
唔好搞到樓豬呢啲傻鳩都出部錢七喺馬路度影響市容
西鐵塞爆、上世紀玩轉車塞爆唔係正正證明咗有新鐵路嘅需求咩
無人叫你淨係cut 巴士
要加Tram ban9私家車入Nathan road
All rounded traffic reform policy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞