英國保守黨係咪好後悔2016年玩/賭大左, 弄假成真最後真係脫歐

346 回覆
225 Like 55 Dislike
師兄覆錯人?我無講GDP升就叫經濟好。

不過英國係正常國家,GDP的確可以睇到係點嘅
無話你有問題,我幫你答埋佢
英國係正常國家只係證明佢GDP升係可信但唔代表咁叫經濟好
想知點解佢地會有歐洲國家護照?
係咪歐盟成員國居民無限期逗留 都可以順便申請入籍?
而家起碼仲可以講下送班友去盧旺達
住夠幾年咪有永居,住多年+考試咪有國藉囉有幾難?

其實我都唔係想反駁佢,只係想提一提佢經濟學之所以複雜,係因為冇辦法抽單一因素出嚟睇。亦都完全做唔到實驗。揀咗A就冇得揀B你係睇唔到B嘅後果嘅。
得個講字做唔撚到想問有咩用?同中東王子黎港有咩分別呀?咁你咪撚屌李家超
笑撚死, 我仲記得嗰個有d KOL街頭訪問d後生投咗乜, D人話投脫歐, 話應該唔會成功, 所以鳩投玩下
加GDP好簡單架炸,政府做多啲野洗多啲錢如補吓路,起吓樓,GDP就升架喇,支那就係係咁起鬼城咪暴升囉,GDP升唔等於國民所得
笑左
咁一定係你個人有錢左先叫好
你知唔知只要政府增加支出,GDP就會升
首先英國唔係刷gdp大國.
例如好似中國咁係咁起樓同電動車唔賣出都計果d國家
所以gdp係有參考價值
如果好似上面講經濟係明顯差過其他eu國家
gdp係會睇得出. 事實就係uk比其他好

唔係話咁就代表脫歐好.
但至少唔係脫歐後經濟有明顯轉差.
比其他國家
你不如了解下中國點刷gdp先
英國唔會刷gdp. 所以係可能參考
有參考價值,而唔係唯一嘅參考價值呀,政府支出多咗GDP就會升,唔代表國民收入好咗,你點會咁on9,只睇一樣就叫好?物價上升唔睇?通貨膨脹唔睇?咁簡單就叫經濟好?咁個個政府加支出咪得囉屌
唔刷唔等於叫好
修路,加福利,政府支出都會多架啦,你會唔會話叫經濟好?
我有話係唯一? 我有話英國經濟冇差左?
上面成堆數據都冇你就唔覺有問題
我比左一個可以參考嘅數據
話英國經濟比起歐洲其他國家 唔係特別差
你唔同意你可以用你嘅數據去解釋
我冇主觀唔可以變嘅立埸
而唔係我有一個數據你就話唔一定.
然後你又冇比其他數據.
點討論
其實基建之所以計入GDP係因為佢係政府對國家嘅投資,計入GDP內係合理嘅,不過只係某國不斷不斷做一啲無效嘅基建。而家講英國睇GDP我覺得合理。
佢要包拗頸 由佢玩啦
點解淨係拎2024 Q1
佢2023 Q3 4 負增長步入技術性衰退唔提?
脫歐後英債危機唔提?
地方政府破產唔提?

你咁manipulate 啲數據 仲衰過上面9up 果班
其實你都幾主觀好難討論
人在英國,以我所知政府根本唔會為無啦啦增加呢d開支
因為全部呢類數字都係公開
姐係英國就係gdp刷出黎
eu其他國家就冇刷?
你要假設到咁 睇gdp先冇參考價值
政府支出都會計,你又唔諗吓點解政府會洗多咗錢?
關稅呢?物價呢?通貨膨脹呢?有無諗過其實上升係因為有啲錢脫歐後要白洗?做人咁on9只睇一樣野?
武肺後歐洲經濟比英國仲差 英國叫已經算最好

你用GDP升得最多就叫最好呀你憑咩講其他歐盟國家差過英國,只用GDP
有公投有咩問題?
結果一齊承擔
但公投呢個形式一定唔會係錯先
我喺脫歐前已經喺英國呀,我可以話你知,宜家生活閪過以前。買野,水電煤全部上升,你可以話武肺同打仗,但脫歐一定有影響,關稅唔洗錢呀?
你有無諗過GDP升係因為洗多咗無謂錢?
邊有人On9到話GDP升=好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞