英國保守黨係咪好後悔2016年玩/賭大左, 弄假成真最後真係脫歐

346 回覆
225 Like 55 Dislike
英國經濟差先開比bno過去救火
邊樹差
原來政府做得差可以透過選舉換咗佢
佢地自己家鄉經濟緊係差過英國先嚟英國啦
識唔少係英國住嘅東歐人 仲有意大利人 同我講自己國家冇嘢做先嚟英國打工
依家脫歐 除左之前嚟左個班之外 新後生仔冇得嚟
脫歐之後 net migration 仲多咗
民主公投
結果係點都係選民選擇
乜野比人利用
諗過度過啦
呢個唔係代議政制嘅玩法
咁基本嘅嘢無可能失驚無神就搞個公投
如果英國廢除皇室 退出北約 等等全部都公投玩一玩
英國真係收得皮
東歐嗰邊好多移民爭工
人哋離鄉別井 乜都肯做又平
咁乜野可以投
乜野唔可以又邊個定
事實就係冇發生你講既乜都拎黎投
蘇獨又投 脫歐又投 咁都叫無發生?
咁乜野可以投
乜野唔可以
留歐佢反而無得揀要硬食,脫咗歐佢收定掉人去邊都係佢自己話事。
脫盟是主要經濟問題和反移民
同香港面對問題好相似
英國經濟和就業麻麻
好似香港商人政府,希望愈來愈多新移民和外勞降低工薪成本推高利潤稅收
年輕人讀書人係想隨意歐洲生活工作
同樣地香港人想去內地享受低價生活
但作為打工仔緊唔想有人爭工作和推高樓價,香港一樣想法.

但香港無得拒絕,但英國最後脫歐反抗
脫歐前來英國嘅歐盟公民有得申請Pre-Settled Scheme拎永久居留權再入籍,跟住幫仔女申請埋咪得
住夠幾年咪有永居,住多年+考試咪有國藉囉有幾難?
冇諗過會有咁多人用呢個方法刷國籍
畢竟佢地又冇當地血統 自己國家又唔係差
佢地自己家鄉經濟緊係差過英國先嚟英國啦
識唔少係英國住嘅東歐人 仲有意大利人 同我講自己國家冇嘢做先嚟英國打工
依家脫歐 除左之前嚟左個班之外 新後生仔冇得嚟
脫歐前來英國嘅歐盟公民有得申請Pre-Settled EU Settlement Scheme拎永久居留權再入籍,跟住幫仔女申請埋咪得
唔差
不過補充勞動力姐

咁依家有福地人過到去係做倉、渣貨車(高收入工作 )、渣巴士、做超市,未正好填咗東歐移民勞動力,而你又有得英國生活,啲仔女免費讀國際學校唔駛學 fing 旗,大家都有着數
你呢d問題都問得出
好難解釋比你聽
歐洲經濟算好好,歐元有段時間流通量過左美元
民主意義就係共同承擔
唔出黎投即係放棄權利
唔覺因為咁而脫歐有咩問題
至少係尊重民主制度
真,北韓中國先係最好
我最近同個移咗幾年英國嘅朋友傾過計,佢話當年脫歐有好有唔好啦,最大好處係唔洗跟歐盟硬性收難民,佢話佢覺得英國政府檯底其實都當香港人係難民,但係係有錢嘅難民,所以係會歡迎香港人
好條命
龍頭
德國經濟衰退,高通脹,gdp倒退
法國經濟生活下降,右翼大勝,推行國民優先,隨時脫歐
真 人地脫歐係大部份人選擇 就算錯左
都唔會有極大民恕
而且民主制個精隨
唔係單單選個比較有能力嘅人出黎咁簡單
就算兩舊都係垃圾
兩舊垃圾都要努力討好選民先可以
唔會好似香港咁明明得一舊垃圾
但都因為佢大鳩晒可以完全無視大部份人
疫情嗰幾年好境你唔講

奢侈品業績上、LV老細做全球首富、
airbus訂單比人預約到十年後,能源去俄化逐漸成功,
金融方面區域競爭對手UBS同CS又少左個,瑞士d走資客走哂過香港,要揀個非美元地方投資本身就一定係揀歐元。

你講嗰d陣痛係俄烏衝突帶離的supply shock,
基本面上歐盟係好過英、澳、日、韓呢d已發展地方

英國工農商業基本上係廢,
對外無競爭力對內無法自給自足
企業運轉效能係垃圾級別。

脫埋歐基本上連金融都唔洗諗住玩,香港呢幾年個恒指插左6-7成,個總市值都可以大過倫交所,仲未計d醫療、教育、房屋、社區規劃點差,真係等變菲律賓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞