英國保守黨係咪好後悔2016年玩/賭大左, 弄假成真最後真係脫歐

346 回覆
225 Like 55 Dislike
你要反駁你自己搵數據
唔係一堆問號就叫討論
負增長步入技術性衰退? 衰退左幾耐? 一季定兩季
英債危機 最後有咩危機??
地方政府破產同脫歐有咩直接關係?
一單就係council比人告要賠錢 脫唔脫歐都係會破產
一單就係投資左去間垃圾科技公司破產. 果間垃圾脫唔脫歐都係會破產
咁都拉埋一齊講
收皮啦,拎GDP一樣野黎話經濟好,無病呀?
你不如話差嘅都唔關脫歐事啦,好嘅就關
你用GDP升得最多就叫最好呀
你憑咩講其他歐盟國家差過英國,只用GDP

你回左咁多句你自己有冇提出過實際野?
你話GDP冇參考價值你又唔講可以參考D咩?
為嘈而嘈就唔好上"討論"區
基本邏輯
如果得英國水電煤全部上升
EU全部冇升. 咁咪係脫歐問題囉.
事實係唔係? 唔係呀.
你有影響.係有影響.咪就係影響完你都搵唔到一個明顯數據
所以我咪話我見唔到"明顯"脫歐影響

你一味話貴左貴左.
武肺同俄烏果排就真係明顯幾個月之內加左好多
呢D咪係主要影響
屌好撚蠢,係講緊唔係唯一要睇嘅野呀死蠢
物價唔睇,通貨膨脹唔睇,投資唔睇,只睇一樣,你真西利,上面巴打講埋其他就唔關脫歐事,真西利
你慢慢啦主觀到咁
一味係到駁但自己都講唔出應該可以參考D咩
駁我GDP就深入討論係咪100%可以反映到經濟
自己就一句貴左好多.多少有影響.唔一定有關
自己嘅觀點就0數據trust me bro
如果無脫歐
英國仲係咁多外來人
bno visa都唔知會唔會出世
人地升一蚊,你升十蚊你話關唔關事?
https://www.economicsobservatory.com/how-has-brexit-affected-business-investment-in-the-uk
人地經濟學家已經估算無脫好過脫
你話估唔當嘅咁以下咩黎?

原本一直居於英國之後的法國在2018年開始反超英國,吸引更多資金的投入。

2022/23財政年各行業所獲得的外來資金投資案。結果顯示在幾乎除了金融和航太領域外的所有行業類別,投資案數量都出現下降,包括:電腦資訊、環境與基礎建設、精密儀器製造、服務業、食品業、零售批發、生命科學、文創產業、汽車業、再生能源、電子通信、生技與醫藥、農業化學和工業開採。簡而言之,除了少數英國擁有厚實基礎的產業外,其他的服務業、製造業,乃至零售業的外來投資均出現下滑的狀況。

在投資下滑的背景下,英國的進出口貿易數字也難以樂觀。總體而言,根據英國政府釋出的數字,從2016年以來至2023年的出入口貿易數字,除了2020年是順差以外,其他年度都是呈現從約210億到最多約680億英鎊不等的貿易逆差。

https://global.udn.com/global_vision/amp/story/8663/7665697
你好大壓力 見到人話見唔到脫歐對英國經濟有明顯影響
嬲到好似比人殺左老豆咁
上面講咗一大堆啦,物價咩黎?外來投資咩黎?貿易逆差咩黎?依啲全部唔睇只睇GDP咁呀?
你勁啲,衰嘅野,無脫歐都會架啦,有少少好嘅,睇吓好彩脫咗炸
笑死. 破產果兩單關稅歐咩事?
仲話自己住英國? 留歐就唔會比人告
留歐果間老千公司就唔會執?
仲有電煤費升係直接因為UK本身好多gas係俄羅斯黎
咁都關脫歐事. 姐係留歐俄羅斯就係你朋友?
冇人知
好條春
人地就淨係食武肺一個hit
佢武肺脫歐一齊食
呢句真 都要英國唔掂先有呢壇野
你唔脫歐係唔係會有更多外資?多外資係唔係會更有錢呀?堂堂第二大英國城市,外資入英國會唔黎?只黎倫敦呀?

英國最大貿易夥伴唔係歐盟?唔脫歐係唔係俾少啲關稅呀?
同埋英國GAS好多黎自俄羅斯?
may姐真係慘,搞公投又唔係佢,執屎就係佢,執完就送比bj
隔離post法國右派有機上場限制伊斯蘭就成班叫好,英國就要收回黑,連登仔標準成日彈出彈入好難捉摸
冇諗過會有咁多人用呢個方法刷國籍
畢竟佢地又冇當地血統 自己國家又唔係差
但如果唔脫難民問題先大穫

你睇德國法國幾撚大穫
有咩問題?英國又唔係唔俾你有多本,咁點解唔拎多本?當啲鬼佬真係特別高尚愛國呀?BJ本身都有美國籍啦,係為咗做首相先扮愛國放棄炸
有冇啲熟國際關係歷史嘅巴黎講解下

你話加澳紐都話同英國有特殊關係姐,美國人唔係打生打死先獨立到咩。依家佢地關係似利益多於親戚
係老嘢支持脫歐多啲
不過你後面話兩登當年支持英國脫歐呢個亦係事實
一嚟覺得英國人高級過其他歐洲人,無謂被歐盟拖累,二嚟覺得呢個投票結果彰顯到英國嘅民主價值,三嚟睇熱鬧不嫌事大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞