英國保守黨係咪好後悔2016年玩/賭大左, 弄假成真最後真係脫歐

346 回覆
225 Like 55 Dislike
傻閪 想繼續睇你偉論
如果冇脫歐 今日BNO手足都有著數
乜嘢金馬倫?
人地叫喀麥隆
話到事就唔會俾德國婆一句就無限收難民啦
仲要東擴俾羅馬尼亞人大量湧入
咁事實而家治安真係差 我住d town仔還好 家家戶戶都識
但遠少少已經好雜
小朋友先講對錯 大人只講利益
其實又唔使睇得咁大件事 早幾年工黨咪一樣話輸到滅黨
而家咪又係選到
其實依壇野英國真係無咩利益
係要比nhs
但個人資金又無咩過份要求
幾萬銀都批人過去
又唔洗良民證
真係已經好慷慨喇

你話香港人個個成千萬身家咩
唔少人攞幾十萬就走了
依d細數目真係無咩大貢獻
整走 BJ 先係致命
年輕消費族群 + 守法既民族,仲要唔少人有知識
保守黨不如後悔埋派系鬥爭爆左party gate 出黎。
真係唔好睇到香港人咁高

大把無知識藍絲、成日投訴既麻煩友、亂開車泊車撚、無禮喧嘩撚

如果真係咁有利益,大把東歐窮國家早就搞左依類政策攞香港人利益了
東歐窮撚國開都唔會有香港人去啦
九唔搭八,你唔好講撚埋非洲,講英國你講香港把撚
英國要人做野
如果無bno visa
但東歐某d歐盟國家開閘
我諗都大把人去

英國係要人開工,唔係貪你啲錢
你知唔知宜家係脫歐前嘅承諾一樣都做唔到
即本身嘅缺點照喺度,講嘅優點無黎走晒數
佢支那人嚟,隔籬po都堅持用支那/台灣譯名
你講咩春
佢衰在用西歐呢個字,因為德國係中歐
香港有幾多人真係做英國真係缺果d工。。。
唔係話無,
但個利益未至於去到比你入籍咁囉。

香港個個都想做文職做金融做it
人地最缺係d體力勞動、厭惡性工作

係,無左批東歐人
的確係缺人
所以佢都開左烏克蘭簽證
但都唔夠香港咁慷慨
要有親戚、要有贊助人
如果真係要勞工做野
應該更慷慨咁開比烏克蘭人啦。。。
所以咪5+1囉,你依五年一係做野,一係同我喺度洗錢

BNO本身有你資料,容易搞,又可以隨時落閘話你唔忠誠,以後無手尾搞掂一個歷史問題
邊一忽馬後炮

脱歐既影響 基本上公投前留歐派已經提過曬啦

- 影響經濟。脫離single market,玩死啲商家
- 北愛邊界問題。搞到北愛議會傾唔掂數,form 唔到政府。搞左好幾年首相都換咗兩個 去到Sunak 嗰Windsor Framework 先叫解決咗
- 人員流動問題。去歐洲過關嗰啲唔洗講。然後無左一批歐洲勞動力,又要靠其他immigrant填氹

相反地 脱歐派講啲好處有邊啲係兌現到?

- 話攞返自己border 控制權。結果immigrant+難民一年多過一年,同埋一樣受制於歐洲人權法院
- 話係係歐盟慳返啲錢可以用係NHS 到。 結果錢呢?NHS 仲越黎越爆煲
- 講咩可以同其他國家簽自由貿易協定。結果有咩國家show 英國? 而家咪又係要死死地氣睇下可唔可以入返歐洲custom union

講到尾就係疑歐派利用民眾 尤其係啲產業轉型失敗嘅沒落鄉鎮 對經濟民生不滿嘅怨氣 scapegoat 怪曬落歐盟到

結果脫完歐 啲問題依然係到,甚至仲差咗。 本身英國係歐盟已經一堆特權,可以用自己貨幣 有自己央行 大把國家都羨慕唔黎。結果嗰政府同啲機會主義者玩火 將咁重要嘅國策交俾公投,仲要係過半數就算。自己脫離 一海之隔 文化相近 又係民主國家嘅巨大市場,放棄一堆特權(以後想再入返歐盟都幾肯定唔會再有),根本就反智到不得了。
BNO撚好多都退左休,半退休,點及啲波蘭,東歐撚好氣好力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞