英國保守黨係咪好後悔2016年玩/賭大左, 弄假成真最後真係脫歐

346 回覆
225 Like 55 Dislike
連登個個跟人口水尾
話乜脫歐係陣痛期
當年英國教育水平高既地方個個支持留歐
係歐盟未必咁易開到bno visa
其實對香港人係利好
明明話香港全球最差
咁呢個可能係嘅,但個陣時呢樣嘢係irrelevant,所以攞bno visa黎講就反而係馬後炮
08打後英國衰咗8年
好難怪班友怪歐盟喎
炒嘅炒 減人工嘅減
羅馬尼亞班友又嚟做爛市
果陣歐盟肯退多幾步俾人保護國民優先就業嘅就唔會脫啦
同埋而家睇只係英國行早咗幾年
法荷德嘅右派咪一樣抬頭
幫歐盟分擔移民問題囉,本土嬲豬唔撚驚啦,有本事你咪走囉,quit歐盟囉,後果自負
脱歐本身係行得啱,行錯係脱歐之後乜都冇變,完全冇把握到攞返主權嘅優勢。

同埋最on9係脱埋歐盟單一市場。
五毛都戇鳩, 連英國都未去過係度亂噏廿四
英國有美國佬背後撐腰, 加入歐盟嚟把托咩!
美國總統去見英女皇, 好似仔見老母咁恭敬
所以咪話係scapegoat 囉,金融風暴又唔係得你英國有事,同埋鬼有衰足八年咩,10年打後gdp growth 已經上返,係某啲城市鄉鎮 產業轉型失敗 先跟唔上。 話東歐啲人做爛市,但你脫歐之後本地人又補唔到個勞動力需求,搵文化唔相近嘅non-european咪更加出事

講到尾都係移民 難民問題,但事實證明你脫左歐一樣未解決到。法荷德右派抬頭都係移民問題相關,但人地未反智到脫離single market自毀經濟,所以唔好講咩英國行早幾年。係英國一路以黎國策都擺脫唔到疑歐,自以為與別不同,但其實一早已經唔係大英帝國
歐盟唔會肯俾英國留低單一市場 走就完全走
本身已經有特權啦,你以為歐盟會俾你選擇性揀脫一半唔脫一半咩,邊有得咁著數
個GDP growth係印出嚟
唔等於低下階層有改善喎
呢個環境咪更加令人反歐
貿易可以搞到嘅 不過要夾硬嚟
脫歐派一路都想同美國佬做deal
但以英國同歐盟嘅貿易額同用咗咁耐嘅歐盟標準
好難改到之餘 美國得共和黨同英國frd底
一轉總統又有排搞
勞動力就易搞啦
一車車印度佬無限湧入
係難民要真係搞到個盧旺達計劃先有機會fix到
歐洲有啲已經出咗聲話英國送得走嘅佢哋就會跟
根本成個西歐都開始排外
啲左膠想擋都擋唔住
係咪因為香港人會開下甜品舖嗰啲,幫到就業
利申 9up,錯咗屌細力啲
,tories脫都係俾人屌,唔脫又會話因為支持留歐
支持脫個班真心要反省下自己係低智,當時脫歐班政棍完全鳩up都信,同信電騙個班無分別,好心呢班人咪再掂任何政治,成單脫歐係百份百人禍。
好奇想知瑞士係點deal
不過英國自己搞咗個boarder岀嚟都已經係特權過瑞士
你憑咩覺得你deal到個好貿易?仲當自己大英帝國?無咗歐盟市場有幾多國家理你?
你覺得印度佬好過東歐佬?平時唔係笑鳩印度多強姦?
仲講盧旺達?做撚到先講野,聽唔聽到?做撚到先講野
中東王子辦公室黎緊架喇
講個笑話俾你聽
法國右翼都想脫歐,連法國都頂唔住,你覺得歐盟真係好好?
你知唔知當初話脫歐好處嘅承諾一樣都做唔到
脫完係仲閪呀死蠢
關乜事
公投係人民意願
人民話要脫
lm
睇數據呢幾年英國recover係比歐洲大佬德法差,尤其係個人收入,所以2019年到2024年,保守黨真係輸得好甘

當年脫歐其中一個口號係控制移民,問題係脫左歐經濟冇好到,移民冇少到,英國人仲見到周圍都係外國人(唔理你有冇contribution), 咪諗諗吓脫歐係咪on9左
脫同唔脫個分別少到幾乎55開,唔脫可能冇咁閪,但係都會有其他問題,然後嗰堆脫歐派可能又會屌

根本個結果係咩都會有人屌

利申 2017冇投到,因為覺得自己未夠班了解清楚
咁做都係負責任嘅,當你唔知道件事係好定唔好,最好就係咩都唔好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞