多倫多生活討論區 105 Happy Canada day

1001 回覆
13 Like 16 Dislike
通常翻炸都唔好食
都係即買即食最好
Air fryer 簡直係偉大發明
一定要買一個 平平地一舊水已經夠做
想問下有冇清食開Indian chutney
最近食samosa果陣發現有隻red chutney辣辣地、偏油性但唔滯又開胃,Google返盒野又冇見寫名
想買罐黎日常食
Air fryer 出黎嘅炸雞同油炸出黎口感差好遠
阿一小廚
咁如果你喜歡咬落一口都係油嘅感覺 air fryer 做唔到
我個人喜歡見到迫曬啲油出嚟而雞皮又薄過張紙
下唔係wor 你食過popeyes d炸雞就知食落唔係油味 係油炸有隻香味 咬落d肉都好實正 用air fryer整出黎隻皮係淋patpat 類似係用微波爐加熱咁嘅feel
Popeyes我都中意食 佢果啲脆係個deep fry batter 即係粉
啲粉索好多油㗎 太邪惡我怕肥
我用air fryer 整層皮會薄曬同少脆 絕對唔淋 我用400度
通常用180度wor
https://www.instagram.com/p/C9xkSgNvp2b/

一早講左 scarborough好應該起地鐵
宜家路面咁多車 d巴士塞q住曬
scarborough 東距離yonge finch 太遠 搭巴士效率好低
打橫搭直其實都應該起地鐵 warden kennedy mccowan呢d主要線路 直落downtown 客應該都夠
又嚟攝氏華氏
呢度睇焗爐多數人跟美國佬用華氏嘅
想知有幾多人唔知呢度d焗爐default係出℉而當左佢℃咁用
但而家3號線都CUT埋,知唔知點解?
比返架車去STC啦屌
仲係研究緊
明明一早起Line 4嗰陣已經預咗起extension,過咗廿年都仲研究緊

已經開咗波嘅Eglinton West同Yonge North Extension都project到203x年,呢條應該可以等到2046
「正研究」,大部份巴絲退休/升天果日可能就起好
好奇邊度有蝦子撈粗食最好有燒鵝,冇都唔緊要
唔知點解突然好撚想食
用嚟返炸一流喎
平時我當烤爐用
巴黎奧運就開始 有無人星期五睇開幕式
開幕典禮
多倫多時間下午開始, 要返工睇唔到, 希望可以蛇王睇online live, 到時cbc應該有live?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞