多倫多生活討論區 105 Happy Canada day

44 回覆
7 Like 10 Dislike
加拿大日有睇煙花
無睇煙花

記得報稅
https://www.canada.ca/en/services/taxes/income-tax/personal-income-tax/get-ready-taxes.html
https://www.canada.ca/en/services/taxes/income-tax/personal-income-tax.html
https://www.canada.ca/en/revenue-agency/services/tax/individuals/topics/about-your-tax-return/tax-return/sending-a-tax-return.html

credit 各大巴絲

[打你架車既VIN落去就會顯示你㗎車所有零件資料]

https://wssl.ca/store/vin-lookup/#vvindivbox

[居住指南]

Richmond Hill / Markham 一浸大陸味狗也不住
North York 周街香港人 似荃灣 唔融入
Downtown 周街白卡極危險
Midtown 永續line5工程 沙塵滾滾
Etobicoke 貧富懸殊嚴重 融入唔到
Mississauga 冇啖好食 垃圾
Scarborough 治安差好危險
Vaughan + Jane & Finch 日日槍林彈雨
Brampton 慘過返印度
Oakville 周街土豪大陸人
Newmarket / Aurora - 返鄉下耕田?
Pickering - 等中核幅射
Hamilton /Burlington/ Ajax / Oshawa 咁撚遠點住
Vancouver 物價貴 成日落雨垃圾天氣
Calgary/ Edmonton/ Regina / Winnipeg凍到仆街好荒蕪
Ottawa 除左政府大樓仲有咩
Montreal/ Quebec 法文都唔識去條春
Saint John / Halifax 除咗釣魚有咩做?

Condo apartment 細過狗籠不如番香港
House 麻撚煩成日要maintenance
Townhouse 木造勁應聲勁嘈

羽絨指南:

平既有eddit bauer, save the duck, point zero, soia&kyo
中價有the north face, Columbia, Patagonia, fjallraven
貴價有moose knuckle, nobis, Mackage, hally hansen, parajumpers, Arc'teryx
再貴有canada goose, moncler
仲有好多牌子列唔哂個價錢分級都係大概
每個牌子都有唔同價位選擇 豐儉由人

電話plan指南:
$29/30Gb
$34/50Gb

credit 各大巴絲
仲煙花
喺香港咁多年 乜都睇過睇夠睇厭啦
喺多倫多未睇過。有年國慶去Dorset釣夜魚,點知嗰晚放煙花。最後等睇完之後先釣。可能喺湖中放,啲魚嚇晒嚟碼頭。 我唔使一個鐘就滿額收竿。
香港無得自己放
點會冇
你新年冇放過?
我靚仔嗰陣喺香港燒過炮仗,火箭,龍吐珠。
跟住就暴動 然後就禁咗喇
不過圍村嗰啲特權地方照放
喺囉! 我老豆67新年仲買多咗諗住第二年用
想問有冇d近Rhichmond Hill 既沙灘?
Richmond hill 唔係相對再內陸啲咩
我諗應該要去up north?
Keswick嗰頭?
睇隔離pr post都幾癲 原來咁多人覺得宜家香港無野 係咪呢幾年訓曬 講緊言論自由集會自由工會呢d全部都無曬
但一句政治唔關我事就咩skip曬當睇唔到
Dirty game
話說呢排遇到好多自稱「香港人」的大陸人

心諗DLLM 又話香港人是狗又攞我哋個名呃呃騙騙

見過廣東話都唔撚識講
揾買賣地產律師要小心啲。

https://www.singtao.ca/6756845/2024-07-02/news-涉嫌挪用客戶50萬++華社領袖陳丙丁被暫停律師牌/?variant=zh-hk

涉嫌挪用客戶50萬 華社領袖陳丙丁被暫停律師牌
【星島綜合報道】一名曾經協助將賴昌星遣返回中國的加拿大知名華社領袖陳丙丁,如今暫時被安省吊銷律師執照。

《國家郵報》報道,2011 年,當中國政府希望加拿大引渡涉嫌貪腐的賴昌星時,全加華人聯會主席、多倫多律師陳丙丁給出了很多建議幫助。陳丙丁曾在 2015 年接受中國鳳凰衛視採訪時誇口提到自己如何幫助中國將此類逃犯趕出加拿大。
如今,陳丙丁自己身陷商業糾紛。安省律師協會最近吊銷了他的執業執照,因為協會正在調查他從一名客戶挪用超過 50 萬元的指控。

該客戶在訴狀中表示:「我們長期承受精神痛苦,這筆錢本是退休生活用,希望儘快收回資金。」

目前年近 80 歲的陳丙丁同意吊銷其執照,但不承認律師協會提出的事實主張,並保留在聽證會上對任何指控提出異議的權利。

文章披露,陳丙丁創辦的邦德教育集團(Bond Education Group)培訓中國官員關於加拿大的管理和政府運作。他多次出席中國駐多倫多總領事館的活動,並與一系列來訪的中國領導人會面。

這幾年陳丙丁對很多議題的立場和北京一致,他在 2020 年對《中國日報》說,如果加拿大法院將華為高管孟晚舟引渡到美國,將會是雙輸局面,並對中加關係造成致命損害。

陳丙丁並讚揚了香港的國家安全法,並幫助舉辦一場頌揚北京對香港統治的展覽。

多倫多中國民運會的發言人關卓中說:「我認為陳丙丁是北京的第一代理人。」
國家郵報記者稱,未能聯繫到陳丙丁置評。

根據律師協會的文件,今年早些時候,一名客戶抱怨稱,陳丙丁處理了他小企業的出售事宜,從買方處收到了超過 50 萬元,但從未將其交給他,律師協會開始對陳丙丁進行調查。

一名律師協會審計員要求陳丙丁提供有關此案的文件,但遇到了障礙。
律師協會在另一份文件中表示,陳的行為「顯示這些資金不再被託管並已被挪用,存在對公眾造成傷害的重大風險。」

安省律師協會法庭於 6 月 6 日決定吊銷陳丙丁的執照。

人各有志, 佢有咁嘅諗法都係佢地自由啦
世事都唔係非黑即白
我都只能夠覺得我悲觀過佢地啫
「華社領袖」又邊會咁易畀普通人請到
人地都80歲 唔會做呢啲啦
有錢俾律師費咪得囉。
乜嘢僑領喺無直接金錢得益㗎。靠出名嚟揾食之嘛。好多要自己出埋錢去贊助。我都喺嗰到打過滾,亦同佢有交過手。不過佢非我同路人。
人各有志無問題,不過覺得香港無嘢點解會嚟加拿大咁矛盾?唔通佢哋嚟加拿大搵多咗咁癲?
未必因為錢銀
有時可能係因為美化咗外國生活

咁呢邊的確某啲Aspect好過香港/東亞
但唔一定人人適合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞