多倫多生活討論區 105 Happy Canada day

1001 回覆
13 Like 16 Dislike
咩工咁癲
我係填簡寫
都痴q 線
downtown office 同retail 唔惦屈人番office
但唔諗下downtown 交通又西
剩係搭果程車已攪到番到office 唔想做野
WFH 每日慳番兩個鐘交通
人生多好多時間
都係住多倫多,買多倫多姐網購依樣野都唔係好關要返office事,鍾意網購既話你點都係會網購
原來係咁,唔該哂
都係個句,屌佢老母on9系統,咩年代仲要限廿粒字元以為返左去2000年
冇衝突 佢就係焗你返office 刺激實體舖
你有你網購 dt啲舖頭到時又自然有人流
則係話佢target嘅人唔係你
OT到dinner hour又塞車唯有食晚餐再走實體店又贏
掉番轉諗
交通西你咪要困耐d係dt
咪大d機會食野洗錢
之前好似討論過
但到依家都係好想知到底佢地係咪有咩數據證明wfh對DT經濟既負面影響真係咁大
啱曬要QE既同工,塞車做多陣先翻屋企啦
咁美國有study係轉hybrid 逼人翻office 對DT幫助好多,例如SF, Seattle, Portland 都係咁
唔知係咪每間公司唔同
我個度唔好話dinner,連lunch出去食都好似好大件事咁
同事成日唔明點解我可以每次返office都出去食野
而我又成日唔明佢地可以點樣餐餐係office食三文治甚至一個水果算
依個真係唔知
咁有數據又真係唔知點反駁
唔係好易明咋咩 多咗人返dt office 咁dt人流多咗啲舖咪會多咗生意
你都話你返office會出去食飯啦
冇生意唔係諗點樣求變
而係要迫你幫襯佢
已經跟左 4days/week office好撚弱智
老美head office?
有幾多人住得起DT 丫
多人搬出了DT
多倫多head office公司跟撚到市長十足 幫佢奶到雪雪聲
介唔介意講邊間公司
介意唔想自爆 但係大公司黎
有冇擺市長幅相喺枱頭
快架喇事頭婆都冇佢咁好號召力
可能你公司根本唔想比人WFH咁多市長出聲就大條道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞