多倫多生活討論區 105 Happy Canada day

1001 回覆
13 Like 16 Dislike
下個月返新工 準備去銀行開户
想順便開埋tfsa入返我d CAD落去,CRA個邊寫eligible for over 18years old with SIN number 但上網睇有人話要報稅後 想confirm下
RRSP方面,公司同我自己都會有contribution但見個contribution limit based on 你上年報既税,所以如果我今年冇得contribute咁要同公司個邊傾佢地唔供,我個contribution係唔係份糧到扣定點
you can open anTFSA account now and contribute the current year's limit of $6,500

you don't have to do anything with RRSP now unless you have MPF withdrawal from HK

https://arrivein.com/finance/tax-free-savings-accounts-tfsa-for-newcomers-investing-in-canada/#:~:text=You%20do%20not%20need%20to,and%20start%20saving%20right%20away!
想問多少少關於RRSP
因為我見個佢寫you only able to contribute to RRSP after you file first income tax return
我唔會withdrawal MPF住,但我都未報過税,咁係咪我要同公司講,叫佢哋唔洗供,同唔洗扣起我既salary for RRSP contribution
You have nothing to worry about now. Your contributions may be toward a company's pension plan.
話說全民基本收入單野有進展未
Deep state 搞緊嘢
佢哋啲片,鳩吓鳩吓又算ok好睇... 雖然係匪嘢...
邊度有好食葡撻/鮮奶撻/蛋撻
加拿大最紅華人youtuber應該係佢地
紅屋餅店啲蛋撻都ok
早排有一兩段片食Kawartha雪糕
唔知間舖會唔會人山人海(其實不嬲都好生意)
Panash都好似幾多人買
有酥皮有曲奇皮
其實都好難唔紅 華人出名對食方面有要求 佢地廚藝好 喺tnt 買食材返去煮兩味應該都大把人睇
香港人淨係識ig開foodie page 其實就算餐廳 唔通個個日日都特登走出去食咩 好多香港人淨係識煮d好簡單嘅餸 eg瑞士雞翼 蝦仁炒蛋 咁佢地真係多受眾
今日去左sephora退左支精華
咁容易退我怕我以後養成買黎試用之後退左佢上網買新
男人老狗買精華
係呀
唔通等到60歲先
搵返個鬼佬補充精華
最近條片試食PC牌鬼佬炒麵
太難食結果最後二次加工
食開tnt 嘅葡撻
其餘兩樣就靠大家介紹
大統華啲撻同批唔掂
如果計大商場就新之美或龍島啦 不過貴
可能我平民脷,食唔出兩者分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞