多倫多生活討論區 105 Happy Canada day

1001 回覆
13 Like 16 Dislike
想講其實真係唔少同事搬左出GTA唔知佢打算點處理
想問有無人用緊canadian tyre果張triangle world elite master card
而家用緊bno world elite 但黎緊會收年費想轉
可能我真係比較少返office放工仲有心情買野
所以除左食飯外都唔會想像到可以放工仲有咁多氣力就圍去shopping
好似你所講,我唔係target

好彩公司個時講左永遠唔會再加office日數
香港好似都係咁
鬼佬好興收工去happy hour飲下野
公司會話無逼你地搬離GTA最多比兩個月你地relocate
邊間公司咁正
閪公司搵緊路走啦已經
之前有人推介mbna rewards world elite
依家用緊覺得唔差
不過頭先search你個張,竟然唔洗年費
唔自爆不過暫時d朋友都未有話要返多d office
仲有d仲係全wfh,好到仆街
我發現好多公司根本就唔想俾人WFH,宜家有曬藉口
則係以前ifc 置地 pp樓下永遠都有人行咁
如果樓上啲office 冇人返你估仲有幾多人
腦細覺得啲人喺office先productiveasian公司尤甚
西人公司都一樣高層西人黎 都係咁諗野
我早排有offer都申請咗
triangle world elite mastercard呢張算係Redflagdeals神卡:
- 申請+有qualified purchase 送$150 CT Money (no Min Spend)
- No Annual Fee
- 可以用黎交utility bill/property tax
- 送roadside assistance 慳埋CAA
Drawbacks: Grocery得3%, rebate得CT money唔係Cashback,淨係可以用係Cantire Corporation
咪好似小朋友pack lunch咁
中國韓國日本家庭會有飯盒
本地人就麵包水果薯片搞掂
感覺上大公司返office機會大過細公司/start-up
之前我公司試推 4-day work week(4日返office) vs 5-day work week(有兩日WFH), 推咗一個月之後cancel咗,因為無人想返多日office
暫時有呢幾張卡比你參考吓
Mbna rewards world elite master 餐廳/買餸/utilities
Rbc Avion visa infinite 旅行
Scotia momentum visa infinite 交租
Rogers master 其他/costco
大把公司都永久remote既包括我
不過佢要炒人都好容易
到最尾可能都係要搵返 on-site工
放左係櫃桶一直冇用
因為免費roadside assistance先申請
double double好難唔肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞