其實fate系列應該點追? 係咪睇fate/zero先

470 回覆
15 Like 27 Dislike
依家樓主睇咗zero 接近最大胃口嗰款都麻麻哋
UBW唔知睇唔睇得落
HF會好睇啲 但又驚你唔明
蘭斯洛特出場唔夠潮咩
當年好多人睇佢個接槍gif入坑
雖然無咩後勁
佢出場雁夜同UFO都係燃燒生命(經費)
所以無咩機會表演
可唔可以講下心目中嘅精彩打鬥係點
我直頭覺得06年fsn版最好睇
如果你鐘意古早動畫(犬夜叉果類)
你應該都會覺得好正

後面ufo 出果啲就畫面好靚
但我覺得故仔得fate zero 係好正好正
ub 同 hf 都因為故仔好勁故早味,同ufo 既畫質夾埋怪怪地
電影版果套叫Fate/stay night Unlimited Blade Works
ufotable版果套叫Fate/stay night [Unlimited Blade Works]

Btw電影版因為時限所以超濃縮; ufotable版因為有資金所以超還原
但個人覺得電影版夠緊湊同最終戰夠熱血, 所以兩個版本各有各好
因為無睇過 FSN,唔清楚聖杯戰爭就會一頭霧水
但係睇過 FSN 就會覺得呢次聖杯戰爭咁堅抽,幾班人幾個勢力,派個人出嚟個個都攞條命出嚟打
一開始仲講埋點樣用聖遺物招最強英靈出嚟,就覺得點解 FSN 主角咁求其,如果喺 Zero,佢地咁求求其死咗十世
已經唔記得劇場版打金閃閃係點
TV 版直頭係炭仔打蜘蛛山 level
呢段打戲勁好 J
炭仔都係抄佢
Deen ubw係垃圾中嘅垃圾
未必, 五戰堆英靈勁過四戰太多, Master能力都係五戰贏, 櫻一條友已經可以清哂四戰場

四戰係虛淵識寫硬派軍武, 所以Master戰先咁打好睇, 蘑菇偏向寫情感同氣氛
五戰勁 D 咩?
五戰嘅 Lancer Assasin Berserker 應該係勁 D
四戰 Rider Caster Archer 又好似勁 D
最緊要四戰個 Master 勁,call 出嚟 D 英靈 Status 都勁 D,四戰 Saber 係勁 D
仲要 Master 都打得,所以 Zero 真係好睇
4戰Lancer根本出唔到寶具招數就死咗
雖然5戰Lancer都有debuff,但要比4戰Lancer未必輸
金閃閃就一定最勁
4戰Caster最尾唔要命召喚咁打,5戰Caster都未出全力,要比魔術唔知會點
4戰Rider一定勁過5戰
4戰Assasin圍都圍死你啦
Berserker就咁睇,大家都失去理性,應該5戰強
四戰得Archer勁過五戰, 但Archer又打埋五戰一份
五戰Master其實除咗慎二, 都好打過四戰, 只係蘑菇寫到佢地好似少年熱血漫咁打
Zero好睇因為虛淵識寫硬派軍武, 切嗣 = Phantom of Inferno融入Fate世界觀
4戰Assassin死得太柒, 完全發揮唔到, 5戰Assassin要臓硯+黑影配合先做到以下克上
咪個2把槍
破除魔法同永久傷害
*魔術
寶具有n個 未出大既就收左皮
五戰rider勁啲 不過4戰呆毛金閃真係打晒
master就難計啲 勁既master又唔同勁既魔術師
4戰真正勁既魔術師係時臣同肯尼斯 切嗣同神父係勁既master 雁夜正常 殺人狂同韋伯廢
5戰就櫻規格外 凜 伊莉雅 虫老都係勁既魔術師 神父同老師都勁 士狼廢
王の軍勢(アイオニオン・ヘタイロイ)
ランク:EX
種別:対軍宝具
レンジ:1〜99
最大捕捉:1000人

純對比英靈
點睇都係4戰rider勁過5戰
點頂得到騎手英綱
騎英の手綱(ベルレフォーン)
ランク:A→A+
種別:対軍宝具
レンジ:2~50
最大捕捉:300人
打死王啲卒自動收皮
5戰Rider石化魔眼已經屈死咗對魔力低嘅英靈
老師個度冇計
一個代行者 一個封印指定級
servant如果7vs7既話四戰一定贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞