其實fate系列應該點追? 係咪睇fate/zero先

470 回覆
15 Like 27 Dislike
魔法少女伊莉雅係必睇
觀眾角度,一定zero先
連睇兩個士郎version一定悶到pk
又會溝亂,咁點解唔睇個前傳隔一隔
冇deen套fsn都幾難有ubw 冇ubw都幾難有zero
點得黎唔會再有之後
ubw出先過zero喎
幾歲啊

ubw年頭上畫 zero年尾都公佈動畫化
Fate Stay Night 動畫 (Deen)
Fate Stay Night VN 玩晒Fate > UBW > HF 線
Fate Zero 動畫前半
Fate Zero 小說
Fate Zero 動畫後半
Fate Stay Night UBW 動畫
Fate Stay Night HF 劇場版
除左線上看,邊到有得睇?
動畫fate zero係2011年出,ubw係2015年出喎
你鐘意啦
我係黃viu睇
比負評 ubw劇場版10年年頭上啊
唔建議睇zero先,睇左正傳之後再睇前傳會好d

同埋好多睇zero先既人唔知點解會有股莫明既優越感
諗住睇埋呢套 係咪正傳黎?
冇話正唔正傳
fate stay night行3條線
3條線分別講3個故事,講3個女主角 ubw仲會講下男主角
你唔好當fate係一部一部咁落去 係要睇哂咁多套再揉合返個背景同人物性格
好少comment 用錯左加密唔係劇透
講到咁複雜做咩
一個字 係
呢套都唔係ufotable整
我講ufotable整嗰兩套喎
Zero最後先睇
因為睇完好影響睇其他落差太大
首先,套套都係TM授權嘅"官方"動畫
其次,邊個計劃過先,同官方想觀眾跟呢個次序
我都唔認為TM會有想觀眾跟既定次序,除咗GAME入面劃定咗嘅3線攻略次序
*同官方想觀眾跟呢個次序未必有必然關係
因為fsn門檻比zero高
覺得zero好過fsn,多數都係初中生,係on9啲
所以最好跟game次序
06 fsn(skip校園戰 & caster線,就係fate線)
UBW
HF
係一個完整故事,zero分開睇,正如其他fate作品
邊有初中生睇zero
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞