其實fate系列應該點追? 係咪睇fate/zero先

470 回覆
15 Like 27 Dislike
遠坂家係一個得6代(好似係)
歷史相當短嘅家族
只係咁岩有塊靚地適合開壇搞聖杯戰爭先比人帶入門
前面幾代直頭係放置式學習
唔好講遠坂凜
FZ時臣都無幾條𡃁跟身啦
zero正常魔術師實力喎
肯尼斯、時辰正統派一流,都只係贏到三流魔術師,招式破壞力低
神父得身手係代行者級,冇掛
Fsn就個個都殺到servant
我唔記得動畫有無講口深入
魔術師係單傳
唔係你生十個十個都做到魔術師
唔存在你大家族就成家都係魔術師
成日話士郎廢
佢只係無老師適當咁教
佢係各種因由之下
2個星期開到固有結界 幾多魔術師一世都開唔到
廢條鐵咩
5戰太多黑幕/唔正常位
同埋聖盃戰爭60年一次,但5戰隔10年就發生
所以先有「唔認真」嘅空間
而且正正係班大人「唔認真」
蟲老言峰玩愉悅,愛家唔在乎,由得外人/細路打
點知班細路個個人中龍鳳
Fsn啲dead end多到
FZ寫到氣氛好嚴肅凝重,就有人信
鬥智角度睇邊有權謀,想扮深又扮唔到
不過個成品係好睇嘅
文戲有文戲嘅好
三王會議係為咗諷刺saber作為王者嘅失敗
有人可以做到死後千年仍然有人追隨自己
但係亞瑟未死已經內戰
boy meets girl係故事性質,係有戀愛故成份,但唔係溝女game
蘑菇每次起頭寫boy meets girl,寫寫吓就加好多生活感受、哲學探討、洞見,埋尾就變人類贊歌
係咪因為同紅A打,過晒D經驗值比佢?
老虛扭曲王嘅定義,又唔提管治,saber先係最好,柏拉圖推崇嘅賢王
三王會議加強金閃閃嘅傲慢,同征服王嘅on9,強行寫saber信心低落
其一
士郎個根源,切J個教法錯有錯著都有關
其他線就算冇紅A過經,士郎練多10-20年開到
推到周庭出聲
Saber有講佢知征服王講的係歪理但佢駁唔到
因為佢做晒佢認為對的事但無好的結果
呢個都係虛淵自己寫野核心思想
好人無好報,最緊要自己爽
你的付出唔一定有回報,萬一現實同理想不符
只會令自己崩潰
所以做事唔好睇結果同回報
只要你唔後悔你就無敵
Saber管得好都係你既獨斷姐
除非蘑菇親認有問題,如果唔係我唔會去信saber同切j之間既理念矛盾引申到zero果幾場戲係無蘑菇既意思
HGAME
唔係zero有深度,係zero咁故事發展先顯得正常,對比落,諗返轉頭會發覺fsn好淺,返學比人突襲一場,返屋企養傷,傾部署,又返學比人偷襲,比人偷到傻先係度諗邊個係master,跟住又照返學
我唔係話想踩fsn,果d話睇完zero就發覺fsn被比下去既人係事出有因,而且都係話自己中意zero多d姐,但就比人係咁周到要承認本傳先係宗師,班fsn可唔可以學下放棄,接受尊重有好多人中意zero多d唔係佢地on9呢件事
有冇人覺得hf線好一般 就係普通美雄救美 劇情冇乜張力 點解d人會話係神作 音樂都唔錯既
我都係最鍾意06年版本,啲歌又好聽
saber最強狀態係要劍加盾一齊。
征服王話saber係賢者而唔係王,同埋王唔應該服侍民眾。所以saber係一個會管治嘅王,至於管得好唔好,可以睇其他作品
FZ係有好大自由度,總之夾到fsn提過十年前幾點就得
因為fz個寫作契機係老虛迷惘(即係入面嘅saber噉)
同埋蘑菇話咗fz同fsn個4戰係唔同,睇你點理解啦
fsn邊有咁多返學, 直頭返學會比凜打柒+有BE
fz堆大人除左擺個嚴肅樣出黎仲鳩流過fsn堆細路
幾個正統魔術師+超級傭兵+教會竟然會比路邊殺人狂召到大海魔
切嗣炸完樓又唔確保執埋手尾, 成個故事無接近fsn既Rider組就行唔到
然後走去話fsn玩泥沙
事出有因同多人鍾意又點?
中二病爆谷片多人吹奏好出奇?
班fz可唔可以學下接受尊重,有好多人中意zero係因為佢地on9呢件事
張力在放棄一切去英雄救美
第二章兩個高潮位,士郎接受櫻,同舉刀落唔到手,都好有張力喎
game入面有d位強行返學係會比凜洗記憶或者用咒彈射
Saber 天選之人 圓卓騎士之首 大不列顛帝國創立者
老虛專登寫柒Saber向金閃 同征服王面成個廢物唔識做王咁都好吹奏
唔講以為大英帝國因為Saber搞到滅左國
你話個個係紂王就話ja
Fz既所謂深度係唔係睇時辰肯尼斯兩個唯一正統魔術師點柒
Weber依個普通學生反而生存到最後 公平咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞