其實fate系列應該點追? 係咪睇fate/zero先

470 回覆
15 Like 27 Dislike
魔伊世一
十二年前我初中睇
而家唔知,但岩岩出個陣好多
每次見到有post講fz好過fsn
唔好講7成 至少5成都係話fz聖杯戰爭真係會死人 fsn唔會
所以fz>fsn
柒左就柒左啦 仲撐
Fsn 三線都最少死伊利亞wo
Fz fsn邊樣好D我覺得係口味問題
一邊重女一邊佬味
但改編動畫來講fz係好D
始終原作小說一條線無分支好改好多
不過我覺得虛淵D打鬥寫得仲精彩過動畫
Fsn加埋BE 40幾個結局 D信息同精彩情節都放左係BE
編幅又長D剪埋剪埋好多野就無左
睇魔法少女 伊莉雅先
正常都係講ufo嗰2套啦 呢套電影唔係fans可能唔知有出過
搭單問吓二世事件簿定fate strange fake好睇
都好睇
但fsf要捱過前期啲鋪線 群像劇好瑣碎 熟左之後展開好爽  
TM作品,啲角色坐埋傾偈,討論價值觀都好正
好多時唔單止唔關劇情事,連主線嘅主題都唔相關
但就好交代到角色嘅想法,亦係作品醍醐位
唔關主線嘅文戲,動畫自然大刪

覺得虛淵有嘗試模彷,例如金閃閃同神父傾計
但冇洞見唔合理嘅對白,只會令得文本冗長
兩部好難比較
一部係懸疑向單元劇一部係打鬥向群像劇
如果你熟Typemoon (唔只fate)我會推FSF
有好多彩蛋位,仲有很多fans向的大場面
二世事件薄算係補完返fate個世界觀同魔術設定
雖然都有其他月世界的人物出場但設定會改D
好似死徒無左27祖,FGO個第一任所長無打聖杯戰爭
二世事件簿以小說嚟講唔好睇
補設定&遷就其他作品,優於集中寫一個完整故事
當然,小說依然精彩過動畫好多
鍾意fate系列就好推薦
畢竟係fsn時間線嘅官方認可續集
會見到好多其他作品角色,佢哋嘅後續發展
Fate動畫接近睇曬但二世動畫覺得少悶

Type moon作品最鍾意月姬
2樣唔同style 唔鍾意睇偵探類型/唔熟設定係悶
二世動畫又唔係由頭開始做
以小說黎講 當係fz韋伯後傳睇就fit晒
頭4篇交織而成既最後一個案件更係一絕
鍾意fz唔可以唔睇
千祈唔好睇ap

樓主你連zero都覺得唔掂 不如算啦
一開始就睇fz既後果
好有果種真係只係想完成目標既感覺 , 唔同你講咁多大仁大義
又唔係唔掂
英雄王 征服王都好睇
男主角故事都好睇
但期待會有精彩打鬥 點知無….
蘭斯洛特都幾廢下….
最鍾意合力打法師個時
櫻線算唔錯
打交唔是重點
男主個心理先係
印象中切嗣召喚完發現亞瑟王係妹妹仔已經唔想用
F/Z班Master幾件都係猛料自己落場PVP、班Servant喺側邊打住吹水
反而F/SN班master太廢要龜,班Servant要認真打
樓主覺得zero都一般嘅話 咁點睇落去
依家上面話睇zero先嗰啲咪拎哂野

我覺得係應該跟佢出嗰個時間線佢睇先啱
由最舊fate線 劇場版ubw
咁樣慢慢接落去先正路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞