其實fate系列應該點追? 係咪睇fate/zero先

470 回覆
15 Like 27 Dislike
我一直覺得自己睇得好皮毛

但我睇完呢套咁多位睇法同資料同我都差唔多

突然有種淡淡的開心
直接睇巴比倫仲易明

圓桌騎士上篇垃圾,見到小太刀就知業餘不認真
但下篇轉咗製作組PIG,各方面演繹高質
畫面音樂配音襯托到各組人物衝突,結尾嘅還劍更加感人

Fgo仲有幾集動畫
First order(序章) & moonlight & 終局特異點(終章)
序章 建議睇,唔一定最先睇
終章 片長不足搞到節奏唔掂,fans睇都麻麻
Moonlight 連去第二部,唔建議睇
所以好認同由deen 版開始
再跟出嘅時間去睇zero >ubw
其實ubw 制作組都有based on zero 去執一執啲細節 (上面好似有人講咗)

結論係睇完fate 線自然就知下套應該睇邊套
無可否認deen版既製作真係冇ufo咁好 畫面都係(除左凜 deen版凜同ufo凜真係天同地比)

至少作為入坑作 deen版起碼唔會到令人覺得垃圾 睇幾集就棄既程度
與其一開波睇ufo 不如睇完deen fate再往後睇(fate線未重製前都只係得deen fate有講部份)
對fate認識加深既同時 每一套製作又更有進步
問題係deen畫風太舊
製作同分鏡太差會勸退而家先睇fate嘅人
睇老虛f/z同魔伊h man夠了 睇哂就睇唔落其他
https://www.youtube.com/watch?v=CLnBUcDa1pU
deen氣氛其實做得幾好, 似原作, 呢樣野ufo做唔返
賣saber方面真係好勁好完美
所以當年十萬月廚百萬王廚
https://www.youtube.com/watch?v=Qj3Oq3llOaQ
所以呢個post可以嘈落去
得返舊人會睇過deen版 新嗰啲唔會睇㗎喇
睇過依家最容易睇番嘅巴哈
得zero ubw hf
https://www.youtube.com/watch?v=I4poryDakX0
TV版OP都係無得輸, Game版OP嘅強化版, 好有vibe
而家都冇人講deen 版嘅ubw 啦
animax播過點同
呢度應該唔少人入坑係因為07年fate線
之後煲曬型月d野
多謝各位師兄意見,一於就睇巴比倫先
唔睇序章會明個background咩
有詳細版就唔會叫人睇省略版嘅

如果有fate線Remaster動畫
雖然而家唔少人話deen版畫風唔掂,劇情3合1乜乜乜
但06 fate係當季銷量第一,嗰陣動畫推介首選,叫好又叫座
而且,劇情係通順(畢竟劇情大綱係蘑菇寫)
24集入面得4集係其他線,skip咗就fit哂
知佢兩條友去特異點搵聖盃就得,background係點解要去特異點,始終重點係巴比倫入面嘅旅途

而且序章好快,又所長又雷夫
所以我認為幾時睇都得

要一條線一條線咁睇主角變化
啲鬼佬當meme咁笑
out of context 係幾有趣
zero合理好多
fsn似小朋友打交,hf線例外
鋪緊切嗣
下半季先黎料,淨係睇op用心程度都知上半季係揸流灘
想救所有人係烏托幫,bullshit黎
虛偽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞