其實fate系列應該點追? 係咪睇fate/zero先

470 回覆
15 Like 27 Dislike
巴閉
倫敦之星⭐
所以話真係玩game算啦
fz班友就係鍾意睇完動畫笑fsn打lf2咁 完全唔理解成個故事係三部曲一步步做哂成個故事個世界觀出黎 好多dead end都係有意義
人地中意既方向你唔認同就on9,仲低級過果d死jer住尊對方黎說既人
明明用左兩集去build up櫻黑化既過程 連金閃閃都可以秒殺好似好勁咁 但到第三章只係用左幾句嘴遁就破到防 連澟同士郎都可以一招秒到櫻 感覺有D虎頭蛇尾
你一開始睇hf咪無特別
個張力咪就係
士郎係前兩條線都係一個只係想做英雄嘅傻西
到hf 為左櫻可以放棄世界
下年出remastered版 直接玩驚唔洗煩
fz撚真係好煩
成日淨係識得up d流於表面既野
話深度成人過fsn
又堆砌一堆理由出黎證明fz多人鐘意過fsn

實情係自己根本睇唔明fate/ubw/hf 3線既關係
前面兩線既鋪排再到hf線開估 令到讀者一睇再睇已經超哂班
型月廚點解係型月廚 就係因為d作品會吸引到讀者睇完玩完作品本身
仲不停咁去挖掘設定+想去補完故事冇餵比人既地方

鐘意得fz同推人睇fz既人好多都係淨係睇完fz就算
之後淨係識得話fsn細路仔 然後繼續吹fz
完全冇討論意欲
一套野要睇三轉個門檻都幾高
係高架
所以睇fz先係冇壞 爆谷片睇完就算咁囉
我都好推人睇鬼滅 唔洗用腦
因為本來係galgame黎
你要玩左fate ubw兩條線
之後先可以開到HF線玩
先會覺得有咁大轉變
睇動畫應該好多人無睇fate線
仲要有埋fate zero 個個觀感實唔同
fate & ubw 我要做正義嘅夥伴
hf 我要做櫻嘅夥伴
咁得06版個時係咪都係垃圾爆谷片? 要3套連埋先係神作?
我冇話垃圾wo 唔好扣我帽子

認真講 我會覺得06係引流作品
就好似而家輕小說/漫 改動畫做1-2季咁
同樣既模式當年有好多作品都係咁做 成果亦都係到
唔係10年都推唔到ubw劇場版出黎
更甚冇10年ubw 都唔會有tm年底公佈f/z動畫化+官網得到熱烈既反應

至少而家睇返 fsn入坑既冇話點踩fz
但係fz入既點評fsn 睇返好多post都見得到 都唔洗clip出黎
亞瑟先係死後千年仲有人追隨
咁原作個設計的確係Fate > UBW > HF 順住咁去
每條線都有相應資訊和劇情去慢慢補完個世界觀,
三線除左開頭類似之外後面發展基本上已經完全唔同
其實係一套野黎, 唔想分開睇直接玩game仲好, fate ubw hf一套連住去, 最後加埋個理想鄉結局
單睇
fate線咪睇saber解開心結
ubw就睇士郎成為正義使者
係hf線要睇左ubw先
暫時諗住淨係睇ufo製作個幾套
fate stay night睇咗3集 覺得唔差
如果你問玩過game嘅人
deen版除咗幾首歌正
劇情真係幾垃圾
但係引流嚟講的確無錯
除咗遠坂凜爭製作組錢
個樣永樣崩之外
個套唔錯
永遠*
千年之後追隨係咪你班呆廚
首先講打佢就唔係圓桌之首 佢排第3

三個王代表三種王道
唔係講另外兩個王做得好好
但係做王心靈好似亞瑟咁脆弱
失敗之後企圖抹殺自己過去
已經唔係王者之材

傻閃就同你講 做王就係有責任要背負世界 黑泥都污染唔到佢
王來承認,王來允許。王來背負整個世界。

征服王話你知 王創造目標 再帶領眾人征服目標

高下立唔立見 自己諗
ufo開過聲話rin好難畫
真係好慘
所有人都畫得好靚
除咗女主角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞