其實fate系列應該點追? 係咪睇fate/zero先

470 回覆
15 Like 27 Dislike
咪係 都已經睇完zero了解晒設定背景
換轉如果佢睇ubw先
一樣會話完全唔明睇到一頭霧水
老鬼淨係睇過stay night
Zero 係咪同一班角色?
佢老豆呀

Rin老竇老母
士郎老豆
伊莉雅老竇老母
神父
神父老豆
時臣原本有條𡃁、球證都係佢嘅人
錯就錯在佢溝咗人條女自已落場打
另外兩家識請槍/揾棄卒去打,係佢on99親身出馬
仲要着紅衫企喺隻金色嘅英靈側邊
係我錯
無惡意想知你睇嗰陣係咪發緊夢定點
因為令咒第2集都已經講埋
講句公道話
呢d頭幾集背景設定解說從來都係聽完都唔明
到睇完晒個故仔翻轉頭睇返先會理解到

如果第1次睇fate由ubw睇其實都係一樣
無啦啦隻手有個印,無啦啦比條友拎枝槍偷襲,無啦啦有蘿莉個出嚟後面仲跟住隻野獸話要殺你
你rin講幾多解說都唔會明,只會睇到一頭霧水
我明
但我見樓豬講到zero乜都無說明, ubw就講得好清晰咁
所以幫zero講返公道話
你個名

魔伊好重fate味
獨立故事,認真可以第一部睇
不過可能俾人話小學生打交
普通人:
無印>F/Z>UBW>HF
蘿莉控:
魔伊就夠
各位巴打
以下係我係老Fate JJ嘅 肺腑之言
face gal game 40老虎道場全破

首先我係建議睇2007年嘅saber線

睇完唔明好正常, 有一種玩型月gal game嘅味道, 係可以體驗返想當年型月蘑菇嘅感覺
將你所有嘅問號暫時記低先
首先要認識咗saber老婆嘅前世今生先
如果你冇睇saber線
> 你唔會知道fate zero嘅蘭斯洛特 同saber老婆有咩淵源
> 亦都會錯過咗saber線嘅紅A 可以直接叫伊莉雅本名嘅伏筆
> 亦唔會知麻婆神父究竟有咩算盤 因為ubw基本上都冇咩點講過
> 亦未必見到誓約之劍嘅full power (呢度唔劇透
> 大概知道聖杯戰爭成個game嘅流程同埋玩法
etc

留名等saber ture end 線重製

然後我推薦就係ubw

知道完saber嘅前世今生就到主角士郎
>ubw我個人認為係一個微觀嘅世界去講紅a
> 可以了解到士郎召喚saver嘅原因絕無偶然
> 透過ubw可以認識士郎想仿效佢老豆從而成為抑制者

然後就係睇fate zero
> 可以知道ubw士郎 想仿效嘅對象
> 士郎老豆同伊莉雅阿一家嘅故仔
> 點解ubw裏面士郎會有saber嘅劍套理想鄉加護
> saber線中 士郎嘅理想鄉都有過個場
> 之前睇過saber線,先至知道點解蘭斯洛特特别會針對saber
etc

最後先係HF線
hf係最高技術含量
因為基本上你都要呢個世界觀絕大部分嘅角色嘅人格同埋心裏有咩算盤
資訊量龐大
> 了解咗遠坂一家先知道時辰要賣 sakura,zero可以等你認識咗遠板時辰先
> 承上 亦都可以知道伊莉雅係乜嘢嘅存在
> 復活士郎嘅人偶其實係空之境界橙子留低喺時鐘塔嘅實驗人偶

唔講咁多 巴打對型月重工有愛 可以自行斟酌細味

FSN Saber > FSN UBW > F zero > FSN heaven feel
眼瞓有字打錯咗請見諒
補充多少少
有關hf線嘅黑泥
睇過zero先知原來聖杯一早就已經係污染咗
睇過ubw先知道聖杯戰爭其實係一個騙局 所謂聖杯其實只係利用英靈為魔法師提供大量魔力以達成目的( 有錯請指正
原來冬木市火燭就係佢老豆搞出嚟 然後執咗士郎返屋企養
所以佢有好多detail都係一環扣一環
係zero之前唔睇saber線同ubw
就未必會知道呢家第五次聖杯戰爭某程度係幫上一輩 (四次聖杯戰爭 )還緊債 勾返起上一代嘅拖欠同恩怨
睇曬以上嘅嘢先至會知道hf線黑泥嘅玩法
凜係因為獨女承家而戰,有個唔係身邊既妹,士郎係間屋就自動出saber,伊莉雅出黎,saber無眼睇,呢d有感情帶落黎既細節都係睇過zero先會觸動到,仲有士郎同一切j唔同做法既正義觀相衝,令saber更欣賞信賴士郎,不禁會多左份為班細既加油既心情,其實睇邊先無所謂,但就無追住對家黎蛭,咪執著自己諗法先係正論
saber同佢老婆唔係HA先有講到咩
其實我係極度唔建議睇deen 版
唔知係咪我記錯
明明當時評價係好過真月譚月姬少少的動畫化
三條線剪埋一齊又講D唔講D,唔熟設定唔覺睇得明
如果覺得zero打架節奏差,deen 版仲差
解風王結果解成幾分鐘,講嘢仲多過打
根本好多對fsn 的錯誤印象係呢個版來
不過睇deen saber線起手
再睇zero/ ubw 真係順暢少少

同埋deen 版劇情做得衰還衰
入得fate 坑點可以唔睇下fsn 嘅saber線
借位問埋fgo動畫個次序應該係點
見巴比倫幾有趣想睇,但唔知有無次序推薦
(fate三線同zero已睇)
我又唔係蘿莉控
我都認同
deen社嗰陣時嘅動畫技術同埋分鏡表達真係唔好得
同u社零幾年嘅空之境界爭十幾條街
其實deen 10年ver 都有ubw 好多都係角色定點橫移鏡頭
真係suggest直接跳過睇u社14年重製

saber線重製我覺得係FSN 其中一棵搖錢樹
個人覺得fgo睇巴比倫戰線or圓桌騎士先冇乜講究
你鍾意都可以順番遊戲 chapter 睇嘅
我本身無玩fgo,巴比倫同圓桌騎士呢兩套動畫係獨立故事?還是有關聯的?
其實主要係覺得
應該唔少人係animax睇過fate線
之後出fate zero再後啲先ufo ubw
咁正路跟住佢出個時間咁睇
應該就唔會有睇ubw定係zero先既睇問題姐

就算fate線三條線合埋
正路都會大概明白FSN係點

但呢度因為好多人冇睇過fate線
就嘈睇zero先定係睇ubw先
遊戲內係2個獨立章節
劇情上無大關聯

然後圓桌騎士個套好垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞