初嚟日本 俾老師叫死返香港 日本唔歡迎垃圾

711 回覆
167 Like 3210 Dislike
連手字都似小學雞
點解無左個pin
韓國人都日文差,咁佢個人都真係幾廢
其實真係唔怕人屌
係日本講真野 大部份香港人都係唔啱聽

話我偷野 話我呃錢條友原來係我請過佢飲酒
介紹過女俾佢,自己溝唔到就老屈

樓主咁多負皮
玩下膠都唔比
同日本人玩out of the box 玩幽默已經難
你仲要係學校呢啲咁嚴肅嘅地方玩

你而家似三浦按針唔熟日本文化得罪咗啲武士咁
你咁寫可能得band5/國際學校 過到
真, 換咗係香港個阿蛇一定'包容'咗.
火還火, 教大人D阿蛇唔敢發官威, 考時整鳩死佢係另一回事.....
都CLS, 教緊大人架, 真係當小學生咁款...
band 5 學校過到係因為已經廢事搞
有交功課已經好好
更差嘅大有人在

當佢覺得覺得交功課作文立志要食軟飯係好eyecatching好型好威咩?
喺band 5學校,唔做功課就梗,日日打交,鍾意就返學唔鍾意唔返,正面屌9個老師都係普通料
佢呢d自己以為好撚巴閉嘅野,只係人地嘅笑料,「呢條柒頭真係交功課喎
明白作為傳統學校教師唔可能比呢段文過關

但如果AI 改卷,完全唔會有呢個反應
佢黎讀日文,理論上應該睇返用字,文法之類
內容唔得係老師主觀感受黎
個啲咩生而為人 我很抱歉,咩妓女比處女純潔
呢個阿sir 見到可能又係撕爛佢
理論上我寫想自殺,有修詞手法,文筆通順,係應該拎高分
口德分扣一
佢老婆都唔方正嘢
咁嘅kam撚都嫁
如果唔係作既話, 你都幾垃圾下
咁我都成30歲人先黎好難 平時上堂唔係好聽書
功課成日都係隨心寫

成30歲人仲唔識諗, 連細過你既同學仔都不如

食我賓周同學,唔該你重寫啊呢個作文我唔接受
下 點解要重寫呀?呢個係我嘅夢想嚟㗎喎
你呢啲唔係夢想,呢啲係妄想,你睇吓A同學人哋話喺日本讀完書之後要開餐廳做生意,你睇吓B同學B同學佢話讀完日文之後要返自己嘅國家教日文作育英才
會唔會係佢哋嗰啲夢想先係妄想啊? 阿A同學過咗嚟咁耐,餐餐都係食外賣㗎喎。阿B同學啲日文仲衰過我好似

受到人地指摘, 第一時間唔係反思, 而係駁嘴
仲要係典型廢佬諗法, 「大把人都橫過馬路啦, 點解你捉我唔捉佢呀?」

睇黎下本身班在日港人同樓豬有私怨
想做鳩樓豬
無野做
考完巴士做巴士佬
仆街樓主似係不斷威脅d爆料人話爆人真身個人資料
樓主呢d咁撚無品都嫁,佢老婆應該豬西黎,樓主呢d不務正業既垃圾,似係為左個戶藉娶日本豬西
樓主偷錢日常
咁如果個南亞人真係做到嘅話,係佢嘅本事嚟,唔關蝗唔蝗味事,任何地方都有姑爺仔,加上仲要條女受先會比佢得手㗎喎。有乜好嬲?

作文標題係夢想... 其實真係寫乜都得,樓主又唔係寫要殺人放火。

作為一個教師,你最多淨係可以心底𥚃面睇佢唔起,但點講都唔會去到要撕爛人地篇作文嘅地步, 因為咁樣係極度不尊重同侮辱。
日本人自己都分縣分市, 互相面左左
日本人以外又點會同你客氣
你打咁大段嘢之前,不如花幾分鐘上網search一下日本人嘅民族性同埋集體意識先

一來日本人都係以集體為優先,即係大家都想為個社會好,大家都想為社會貢獻,個老師都係期望大家可以寫一啲將來點樣貢獻日本社會嘅嘢出嚟,但相反,樓主夢想就去做寄生蟲

二來日本人排外,尤其係其他亞洲國家嘅人,人哋根本就唔認同你一個冇能力嘅外人,妄想成為日本嘅上流人士

三來日本人係好着重「讀空氣」呢樣嘢,即係約定俗成係邊啲場合,應該要講乜嘢。

不過客觀嚟講,自己嘅夢想寫做乜嘢其實冇問題嘅,問題係個場合唔啱。嗰度係人哋主場,樓主作客,但係講咗呢啲喧賓奪主嘅嘢,咁咪會觸碰到對方嘅逆鱗囉

總結嚟講,你同樓主一樣,只係用自己角度去睇呢一件事件,但根本冇企喺人哋嘅角度去睇呢件事

去到人哋國家,但係就無視人哋嘅文化,我而家就係批判緊你哋呢樣嘢
第一點,根本唔關文化或思想問題事,唔通我去某強國留學,夢想就要寫做騙子或者做其他唔好嘅嘢?

第二點,日本人排外就代表去留學就可以當眾撕你篇文? 咁去個邊旅行,佢睇你唔順眼,係咪可以直接郁手打人? 定係你認同李家超咁,唔出現喺嗰個地方就冇呢個問題發生,樓主冇講過要做上流人士,有錢亦唔一定入到上流社會。

第三點,夢想係虛無縹緲嘅嘢,唔係目標,我諗你要搞返清楚先。
所以唔存在讀空氣情況,只係個教師接受唔到佢嘅夢想。如果一唔啱就撕文,咁佢做總統,有佢唔認同嘅聲音會唔會就搞打壓?同埋佢當眾撕紙,只會令其他人有樣學樣,見到留學生都唔洗尊重或助長欺凌。

你開波講南亞人個比喻,我一樣係主埸,但我冇認為南亞人有問題。我反而覺得係你同個教師迫緊人要跟你地思想。

請指教
樓主平時係咪做得on9野多 比人屌得多
然後練就一副厚面皮 成功日本落地生根
死kam 撚以為自己好幽默

有冇check 過自己係咪自閉症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞