初嚟日本 俾老師叫死返香港 日本唔歡迎垃圾

711 回覆
167 Like 3210 Dislike
因為佢係權威所以講嘅嘢就一定冇錯?

喺呢個情況下,用「映」(動詞,反「映」)點都會合理過「影」(名詞,投「影」)啦下話?佢自己個註解都用咗「映襯」,而隻字未提個「影」字

呢個情況點睇個「影」都係錯開約定俗成啦下話

先唔講香港中文大學中文系都出咗個何文匯,教人用唐宋時代中原嘅韻書嚟反切現代嘅粵語讀音,咁你又係咪跟佢套權威嚟讀啲字呀?
你d功課文法都幾差
因為你同樓主一樣,覺得人哋發火嘅原因係文章內容,而唔係樓主嗰種輕浮、唔識入鄉隨俗嘅傲慢態度

大家理解到嘅嘢完全唔同
莊閒都未識分學人講包容,你出嚟搞笑?
巴打,坐JR同電車有冇遇過「人身事故」
騙子台獨 不安
睇左咁耐其實個導師都好鳩
有品啲應該行出課室私底下講

不如話好彩佢宜家露底
等佢出名先嚟影衰香港更大
你想屈都揾過第二樣
有腦嘅無論發生係邊度,都覺得樓主作文掋比佢個老師屌
定你KAI得濟覺得屌樓主係因為日本
其實我覺得幾好笑
懷疑樓上好嬲個班全部都死老野黎 唔識變通 唔識講笑
照你咁講
咁大陸人黎香港講普通話又影響到你D乜?
你唔講普通話大陸人都照黎香港,大陸人係咪包容緊你?
大陸人係鐘意香港包容香港先黎香港講普通話,好心你快撚D去多謝內地同胞啦

牛郎風俗店夜總會,呢D頂多叫偏門行業,人地都叫有付出先有收獲
樓主直情係想不勞而獲做寄生蟲,仲低賤過人地做雞做鴨
心入面咁諗都算,仲大聲講埋出口向當地人挑機?你有撚病?
外來人去人地國家唔識尊重當地文化叫個人意願 ?
所以咪有香港班教畜教你呢d社畜出來囉
情緒帶入課堂,作文同現實不分
你又啱
所以樓主之前日本返工俾店長剝削
屌柒返店長時都唔知點解呢到啲人會撐佢
一啲都唔識入鄉隨俗
條友勁癲狗
少少事就屌一大餐
係連登好似轉咗第二個人格
我冇講普通話影響到我喎
佢地唔受歡迎係因為態度衰又唔守規矩

食軟飯點樣唔使付出
咪同牛郎一樣要哄人陪人
你最多咪笑佢唔實際
但想食軟飯點樣得罪你?
你試下去日本做街訪問下有冇人唔想不勞而獲
唉真係痴線成班當自己日本人咁
躝啦
仲有,之前好多人講嘅何太
隻大陸河馬想要阿伯四百萬
又影響到香港人D乜?
人地何太個人意願,阿伯鐘意送錢俾人又有閪屌,關香港人撚事?
何太無非都係鐘意香港包容香港先黎香港
我地河馬河馬咁叫人係咪應該要向人道歉?
有冇花生
何太為左四百萬都有付出
日日俾阿伯屌閪
佢都無影響到人,阿伯又爽
但佢就係咁俾人叫河馬俾人話貪錢俾人歧視

明明何太都係鐘意香港包容香港先黎香港搵機會
講真我地點解要咁對佢?
我在此代表香港人向何太說一聲「何太,對唔住,你無做錯到」
lm 等食花生
樓主你今間語言學校出咗名嚴格個喎!不過我以前讀嗰陣時候都寫過類似嘅嘢,例如中頭獎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞