初嚟日本 俾老師叫死返香港 日本唔歡迎垃圾

711 回覆
167 Like 3210 Dislike
日本生活血淚史
日本讀書篇

初嚟日本 俾老師叫死返香港 日本唔歡迎垃圾

第一年我係留學簽讀語言學校先
咁其他同學仔都係比較細個平均20至24歲
咁我都成30歲人先黎好難 平時上堂唔係好聽書
功課成日都係隨心寫
有一次文化堂要作文寫我的夢想
咁我緊係如實寫話我的夢想
要嫁俾日本社長個女日日唔駛做
拎老婆d錢買100架電單車 揸電單車環遊世界
咁我就住係日本又唔洗撈了

文化堂係個男老師平時佢上堂都係比較認真
跟住佢睇左我篇文之後無啦啦發火

阿sir

食我賓周同學,唔該你重寫啊呢個作文我唔接受
下 點解要重寫呀?呢個係我嘅夢想嚟㗎喎
你呢啲唔係夢想,呢啲係妄想,你睇吓A同學人哋話喺日本讀完書之後要開餐廳做生意,你睇吓B同學B同學佢話讀完日文之後要返自己嘅國家教日文作育英才
會唔會係佢哋嗰啲夢想先係妄想啊? 阿A同學過咗嚟咁耐,餐餐都係食外賣㗎喎。阿B同學啲日文仲衰過我好似
而家做唔到唔緊要,最緊要有呢個決心,如果個個都好似你咁樣日本個社會就玩完啦,如果你抱住呢個諗法嘅話我勸你快啲返香港唔好留喺日本日本唔歡迎你啲垃圾
嘩,你唔好侮辱我啲夢想喎,我就唔信嗰個日本人都諗住貢獻嗰時會做一個偉大嘅人
總之我而家命令你重寫如果唔係呢科你唔使旨意合格

跟住佢一手喺我面前撕爛咗我份作文,我屌佢老母即刻落去事務所投訴,話晒我都係俾錢你讀書唔係俾錢你等你侮辱我

之後事務所老師就幫我調咗班

我平時啲功課
用”如果可以”造句
如果可以校外活動我想去夜總會
如果可以我想搭直升機去旅行
如果可以,我唔想返工
如果可以我想同有錢女結婚唔使做日日去玩

最後我柒柒吓咁樣喺呢間學校畢到業
大部分老師都好好,係有一兩個老師比較嚴格

A同學佢原本諗住讀附近一間比較出名嘅廚師学校
因為日文太差考唔到個日發脾氣打爆咗學校牆,
返歸前整到成個宿舍都係屎

B同學就連N2都考唔到返左鄉下食卷餅

當然我最後同唔到有錢女結婚
不過就搵到對我好好既日本老婆

https://www.instagram.com/reel/C8dwtsrJuyp/
我開左個IG記錄考巴士心路歷程同分享日本生活
大家有興趣就follow
映衰香港人
教畜無分國籍
最尾果句好閃
佢當外國人係日本小學生咁教
有個美軍同學上堂玩電話
佢一夜飛本書去過軍佬到
個大隻佬爭啲開佢波
部署轉型KOL
得閒無野做咪分享下
俾多d崇日港膠睇下日本d黑暗面
我講姐 河馬係真做
咁撚細個就想食軟飯
同班港女要搵白馬王子一樣
大陸人寫夢想係黎香港乜都唔做拎綜援扼公屋你都會嬲叫佢躝啦。

係呀你真係咁諗同比錢上堂係可以咁寫呀,但人地覺得你垃圾都係正路。
寫我要做年收入幾多幾多億牛郎咪得
成30歲人寫啲嘢小學雞咁
唔理係咪日本人
任何一個認真教嘅老師都覺得你係玩緊膠啦
樓上D認真撚知唔知咩叫作文
因為日文太差考唔到個日發脾氣打爆咗學校牆

力王?
之後我寫作文作返要做softbank咁既社長
改變世界 佢又話唔得
呢單唔關教畜事
明知人地認真撚仲走去同人玩膠懶好笑
30歲人都唔化
佢覺得無所謂,因為佢個人唔識尊重人。
我小學寫過要做誠哥
夢想 發下夢都唔俾
幾十歲人仲咁幼稚好意思拎出黎講
樓上仲話樓豬作文冇尊重人
而家又唔係寫文笑9個老師
老師根據自己喜好去評分同拒收本身就係唔專業
就算西方國家都係人人可以,睇果個老師咩風格
鬼佬老師通常笑完就算
鬼婆都有啲認真撚黎,都係會叫你重寫,爭在唔會飛野同學生打交
小學生唔識分個老師咩類型+人地當童言童語
30歲仲咁樣就純粹影衰自己
就算西方國家都係人人可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞